Ergenlik dönemi ve yetişkin akne bakımı

Neredeyse her yaş grubu sivilce problemi yaşayabilir ve sivilce problemi ile savaşabilir. Sivilce en çok ergenler için tanımlanmış ve bu yaş grubunda en yaygın görülse de, şaşırtıcı bir şekilde yetişkinler arasında da çok yaygındır. Peki, genç birinde sivilceye neden olan sebepler ile yetişkin yaşta ve cildini sürekli temiz tutan birisinde sivilcelere neden olan sebepler arasında fark var mıdır?

Ergenlik döneminde meydana gelen hormonal değişikliklerin sivilce üzerinde çok büyük etkisi vardır.  Ergenlik dönemi tüm vücut üzerinde değişikliklere neden olmaktadır bu değişimlere cildin fazla yağ (sebum) üretmesi ve bu sebumun gözeneklerden dışarıya çıkması da dahildir. İşte tüm sorun da buradan başlar.

Yetişkinlerde ise sivilce genellikle erkeklere oranla kadınlarda daha yaygındır. Altında yatan sebep ergenlik dönemi ile çok benzerdir: Kadınlar belirli bir yaş aralığına ulaştığında tüm vücut sistemlerini etkileyen değişimler meydana gelir.

Yaş aralığı ve cinsiyet farketmeksizin, sivilceleri çok büyük bir eziyet haline getirebilecek işlemlerden ve içeriklerden kaçınmak gerekir. Sert temizleme fırçaları veya kese yapmak, cildi aşırı temizlemek, yüksek pH lı veya nötral pH lı sert temizleyiciler kullanmak sivilcelerin çoğalmasına nenden olabilir. SD veya denatüre etil alkol, cadı fındığı, mentol, nane, uçucu yağlar ve narenciye gibi tahriş edici maddeler içeren ürünler sivilceleri kötüleştirebilir. Buna çok ciddi anlamda dikkat edilmelidir, çünkü birçok akne karşıtı ürün, bu bileşenlerden içerebilir.

Her yaş için uygun akne tedavisi önerileri

Sivilce ile savaşan içerikler her yaşta işe yarar. Akneye meyilli cilt tipleri kendilerine özel bir cilt bakım rutini oluşturmalıdır. Öncelikle temizleme, tedavi etme ve kroma adımlarından oluşan temel bir cilt bakım rutini oluşturulabilir. Yetişkinler cilt bakım rutinlerine akne dışında kalan diğer cilt endişelerine yönelik de ürünler dahil edebilir.

Ergenlik dönemi akne bakım rutini:

Sabah

  1. adım: AHA/BHA Exfoliating Gentle Cleansing Gel ile temizleme
  2. adım: Advanced BHA Facial Toner
  3. adım: Azelaic Acid Serum
  4. adım: Skin Rescue Moisturiser
  5. adım: Invisible Physical Sunscreen

Akşam:

  1. adım: AHA/BHA Exfoliating Gentle Cleansing Gel ile temizleme
  2. adım: Advanced BHA Facial Toner
  3. adım: bir akşam Skin Renewing 2% BHA Serum diğer akşam ABC Serum
  4. adım: Multivitamin Extra Firming Eye Treatment
  5. adım: Skin Rescue Moisturiser

Akne izleri için haftalık olarak Glycolic Vitamin C Serum veya 10 minute peel kullanılması önerilir.

Yetişkin akne bakım rutini:

Sabah

  1. adım: AHA/BHA Exfoliating Gentle Cleansing Gel ile temizleme
  2. adım: Hyaluronic Acid Intensifier
  3. adım: C E Ferulic Serum veya 10% Niacinamide Serum 30ml
  4. adım: Azelaic Acid Serum
  5. adım: Skin Rescue Moisturiser
  6. adım: Invisible Physical Sunscreen

Akşam:

  1. adım: AHA/BHA Exfoliating Gentle Cleansing Gel ile temizleme
  2. adım: Hyaluronic Acid Intensifier
  3. adım: bir akşam Brightening & Firming Serum diğer akşam Retical Smart CompleX4 Serum
  4. adım: Multivitamin Extra Firming Eye Treatment
  5. adım: Skin Rescue Moisturiser

Haftalık olarak haftada 1 veya 2 defa sadece akşamları Glycolic Vitamin C Serum veya Cyrene Glow 10 Minute Peel kullanılması önerilir.

AHA/BHA Exfoliating Gentle Cleansing Gel esans içermeyen kremsi ve nazik yapılı, düşük pH lı bir temizleyicidir. Hassas ve akne eğilimi olan cilt tipleri için uygundur. sabah-akşam kullanılabilir. Özellikle hassas ve akne eğilimi olan cilt tiplerinin düşük pH lı temizleyici kullanmaları önerilir. Uzun süreli nötral veya alkali temizleyici kullanmak cilt pH ını yükselterek P. aknes bakterisini çoğaltır. Agresif yapılı temizleyiciler akneyi şiddetlendirir. Akne vulgaris tedavilerinde ideal temizleyici AHA ve BHA içeren nazik yapılı temizleyicidir.

Azelaic Acid Serum azelaik asit salisilik asidin gücüyle birleştirilip güçlendirilmiştir. Akne ile çift yönlü savaşır. Salisilik asit cilt yüzeyini ve gözenek içerisini eksfolye ederek gözenekleri açar ve normal sebum akışını yeniden düzenleyerek gözeneklerin en derin noktalarını eksfolye eder. Azelaik asit ise anti enflamatuar ve anti bakteriyel özellikleri sayesinde sivilceleri yok etmeyi hedefler. 

Skin Renewing 2% BHA Serum kozmetik kullanımında izin verilen maksimum oranda BHA (salisilik asit) içerir. Salisilik asit anti-enflamatuar etkilerinden dolayı yağlanma, akne ve Rozasea endişeleri için uygundur. Komedon ve iltihaplı kırmızı sivilce yapılarının daha hızlı giderilmesine yardımcı olmak için tek başına veya akne tedavisinde kullanılan diğer ilaçlar ile kombine edilerek de kullanılabilir.

Cyrene Glow 10 Minute Peel C vitamini, AHA, BHA ve enzim eksfolyanlar ile formüle edilen cilt aydınlatıcı bir maskedir. Cilt yüzeyindeki ölü hücreleri uzaklaştırarak cilt yenileme işlemi yapar. Özellikle sivilce sonrası kalan izler, ton farklılıkları ve lekeler konusunda etkilidir. Haftada 1 veya 2 defa kullanılabilir. Ciltte 10 dakika bekletilip durulanmalıdır.

Skin Rescue Moisturiser jel-krem teknolojisi ile formüle edilen yağsız yapılı ve ultra hafif bir nemlendiricidir. Prebiyotik teknolojisi ile geliştirilmiştir. Prebiyotikler cilt yüzeyinde gelişen akne, sivilce vb neden olan patojenik bakterilerin yok edilmesine ve cilt bariyerinin güçlenmesinde etkilidirler. Ayrıca peptidler ve hyaluronik asit ile güçlendirilmiştir.

Invisible Physical Sunscreen %100 mineral filtre içerir. Sürümü kolay ve kullanımı rahattır. Kalıp gibi beyaz bir tabaka ve kireç gibi beyaz bir görünüm bırakmaz. Transparan yapıdadır. Bazı kimyasal filtreler hassas ve sivilceye eğilimli ciltlerde allerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. Bu cilt tiplerinin %100 mineral filtre ile formüle edilen güneş koruyucular kullanmaları önerilir. Mineral filtreler fazla sebumu absorplama özelliğine de sahiptir. Ayrıca ZnO antibakteriyel özelliğe sahiptir.