AHA ve BHA Eksfolyanlar Nasıl Kullanılmalıdır?

AHA ve BHA eksfolyanlar nasıl kullanılmalıdır?

  • Eksfolyanlar cilt bakım rutinine temizleme ve tonik adımlarından sonra dahil edilmelidir. Eğer eksfolyan sıvı formdaysa pamuğa alarak cilde uygulanmalıdır, losyon veya jel şeklindeyse parmaklar yardımı ile cilde uygulanabilir.
  • Eksfolyan uygulandıktan sonra kuruması beklenebilir veya kurumadan bile ardından serum, göz çevresi kremi, nemlendirici veya gündüz kullanıyorsanız güneş koruyucunuzu uygulayabilirsiniz.
  • Göz çevresi bölgesine kullanımı: önce küçük bir bölgede denenmelidir, eğer aşırı kızarıklık, kaşıntı, batma gibi reaksiyonlar vermezse göz çevresine de uygulanabilir. Göz içerisine kesinlikle kaçmamalıdır. Göze çok yakın bölgelerde, göz kapağı, kaş ve kirpiklerde kullanılmamalıdır.
  • İlk kullanımlarda düşük konsantrasyonlarda AHA ve BHA ile başlanmalıdır. Örneğin ilk defa AHA içerikli eksfolyan kullananlar %2 oranında AHA ile başlayıp yavaş yavaş konsantrasyon arttırılmalıdır. Cilt alıştıkça AHA konsantrasyonu %4, %8, %10 gibi arttırılabilir.
  • İlk kullanımlarda sadece akşam bakım rutinine dahil ederek kullanılmalı, cilt alıştıkça sabah- akşam bakım rutinine dahil edilebilir. Sabah-akşam kullanılması eksfolyanın etkinliğini arttıracaktır. Deneyerek ve cildin tepkilerini gözlemleyerek kullanım sıklığına ve konsantrasyona karar verilmelidir.
  • Önemli: Sağlıklı bir cilt için cilt bakım rutinine eksfolyan dahil edilse de edilmese de gündüzleri cilt bakım rutinine geniş spektrumlu güneş koruyucu mutlaka kullanılmalıdır. Güneş koruyucunun cildi zararlı güneş ışınlarından etkili bir şekilde korumaya devam edebilmesi için 2 saatte bir yenilenmesi gerekmektedir.

AHA ve BHA Eksfolyanların Birlikte Kullanılması

Güneş lekeleri, cilt tonu eşitsizliği, mat ve solgun görünümde cilt, sivilce izleri, cilt kuruluğu, ince kırışıklıklar, pul pul dökülmeler gibi endişelerde AHA içerikli eksfolyanlar etkilidir.

Cilt yağlanması, siyah nokta, geniş gözenek, sivilce, akne, rozasea, kızarıklık, hassaslık endişelerinde ise BHA eksfolyanlar etkili çözüm sunmaktadır.

Bazı cilt tiplerinde hem AHA hem de BHA eksfolyanların çözeceği endişeler aynı anda bulunabilir. Bu durumda cilt bakım rutinine AHA ve BHA eksfolyanlar birlikte dahil edilebilir.

AHA ve BHA eksfolyanları birlikte kullanmak isteyenler aşağıdaki seçeneklerden birini seçerek cilt bakım rutinini oluşturabilir:

  • Dönüşümlü olacak şekilde bir akşam AHA eksfolyan kullanıp, diğer akşam BHA eksfolyan kullanılabilir.
  • Sabah bakım rutininde AHA eksfolyan kullanılıp akşam bakım rutininde BHA eksfolyan kullanılabilir.
  • AHA ve BHA'nın ikisini de içeren formüller tercih edilebilir.

Cilt bakım rutini konusunda yardıma ihtiyaç duyarsanız WhatsApp Destek ile bizimle iletişime geçerek uzmanlarımızdan yardım alabilirsiniz.