Mikrobiyom Nedir?
İnsan vücudunda yaşayan tüm mikro organizmalara Mikrobiyom adı verilmektedir. Mikroflora veya mikrobiyota olarak da bilinen mikrobiyom vücudumuzda yaşayan mikroorganizmalar sistemini, milyarlarca mantar, bakteri ve tek hücrelilerden oluşur ve hayati öneme sahiptir. Vücudumuzun bir parçasıdır, özellikle cildimizin ayrılmaz bir parçasıdır ve cilt bariyeri fonksiyonlarında önemli rol almaktadır.
Mikrobiyom neden çok önemlidir?
Her bireyin kendine has mikrobiyotası vardır. Vücudumuzda varlığını sürdüren bu karakteristik mikroorganizmaların araştırılması amacı ile 2008 yılında Human Microbiome Project başlatıldı ve bu proje 2012 de tamamlandı. Bu projede vücudumuzda yaşayan tüm mikroorganizmaların gen havuzu araştırılıp kataloglanmaya çalışıldı.
Vücut hücrelerimizin yaklaşık %50 si bakteri hücrelerinden oluşur hatta DNA mızın %50 sinden fazlası bakteri kökenlidir de denilebilir. Bu nedenle Mikrobiyom vücudumuzun bir organı veya vücudumuzun bir uzantısı olarak olarak kabul edilir. Mikrobiyom yardımı ile gıdalar bağırsaklarımız tarafından absorplanır. Mikrobiyom bağışıklık sistemimizin güçlü kalmasını sağlar, cildimizin bir çok hastalık ve olumsuz koşullara karşı dirençli olmasına yardımcı olur hatta ruhsal durumumuzu bile düzene sokar.
Vücudumuzdaki en çok bilinen Mikrobiom Bağırsak Mikrobiyomudur. Bağırsaklarımızda mevcut olan mikroorganizmalar sayesinde sindirim sistemimiz düzenli çalışmaktadır. Sindirim sisteminde hayati öneme sahip enzim ve protein sentezleyerek bağışıklık sistemini güçlendirirken aynı zamanda hastalık oluşturan bakteri ve mantarlara karşı savaşmaktadırlar Yoğurt, kefir gibi fermente gıdalar tüketmek bağırsak mikrobiyomumuzun düzenli çalışmasına destek olmaktadır.
Vücudumuzun diğer Mikrobiyom Cilt Mikrobiyomudur. Dış ortamdaki negatif koşullara ve serbest radikallere karşı cildimizi korumakla görevlidir. Ayrıca cildimizin bağışıklığını arttırarak enflamasyonların önlenmesine yardımcı olur. Son zamanlarda yapılan dermatolojik çalışmalar ile Atopik Dermatit, Egzama, Akne, cilt hassaslığı gibi cilt endişelerinin nedeninin cilt mikrobiyomundaki dengesizlikler olduğu tespit edilmiştir. Cilt mikrobiyomunu dengeleyen iyi bakteri sayısındaki azalma kötü ve hastalık yapıcı (patojenik) bakterilerin çoğalmasına olanak sağlamaktadır. Sonuç olarak da bu cilt hastalıkları meydana gelmektedir. Cildimizin sağlığını devam ettirebilmesi ve güçlü bir bağışıklığa sahip olması için faydalı bakterilerin arttırılması gerekmektedir. Bu artışı sağlayabilmek için probiyotik teknolojisi ile geliştirilen ürünler tercih etmek gerekir.
Vücudumuzdaki diğer Mikrobiyomlar ise ağız, burun, kadınlarda vajina, solunum sistemi Mikrobiyomları olarak sıralanabilir.
En ilginç olan Mikrobiyom göbek deliğidir, burada ekstramorfil (ekstrem koşullarda yaşayan) yani volkan ve buzullarda yaşayan bakterilerin varlığı bile tespit edilmiştir.
En steril olarak düşündüğümüz akciğer ve plasenta gibi bölgelerimizde bile kendilerine ait küçük bakteri ekosistemleri mevcuttur.
Vücudumuzdaki Mikrobiyom ile ilgili hala keşfedilmeyen bir çok bölge mevcuttur, araştırmalar sürdükçe ve bu bilinmeyenler keşfedildikçe bunlar bizler için belki de hayat kurtarıcı olabilir. Mikrobiyomun daha iyi anlaşılmasıyla insanların belli hastalıklara yatkınlıkları daha iyi teşhis edilebilir.
Antibiyotik ve antibakteriyel özellikli ürünler kullanma hevesimiz ile Mikrobiyotamıza ciddi hasarlar vermekteyiz. Mikrobiyotaya hasar verdikçe obezite, çeşitli allerjiler, bağışıklık sistemi hastalıkları, depresyon, egzama, dermatit, bazı kanser çeşitleri gibi yeni nesil hastalıklar dediğimiz bir çok hastalık türemektedir.
Vücudumuzdaki Mikrobiyomu nasıl koruyabiliriz?
- Antibiyotik kullanımını azaltarak triklosan gibi antibakteriyel ajanlar içeren antibakteriyel özellikli ürünlerin kullanımını sınırlandırmalıyız.
- Bağırsak ve sindirim sistemi sağlı için yoğurt, kefir gibi probiyotik içerikli gıdalar tüketmeliyiz.
- Cilt sağlığımızın devam edebilmesi, cildimizin güçlü bir bağışıklığa sahip olabilmesi ve cilt mikrobiyomumuzu desteklemek için probiyotik teknolojisi ile geliştirilen ürünleri cilt bakım rutinimize dahil etmeliyiz.
Cilt bakım rutini konusunda yardıma ihtiyaç duyarsanız WhatsApp Destek ile bizimle iletişime geçerek uzmanlarımızdan yardım alabilirsiniz.