A

ALCOHOL (Etil Alkol) (SD ALCOHOL)

Özel yöntemler ile denatüre edilen etil alkolün kozmetik alanında birçok kullanım amacı vardır. Cilt ürünlerinde kullanılan denatüre etil alkolün en önemli görevleri aktif maddeleri taşıyıcı ve çözücü olarak kullanılabilmesidir. taşıyıcı olarak kullanıldığında aktif maddelerin cildin daha alt tabakalarına inebilmesini sağlar. Tonik ve akne ürünlerinde kullanılan etil alkol ise yağların ve salisilik asit gibi aktiflerin çözücüsüdür. Gözenekleri küçültme etkisi de vardır.  Jel bazlı nemlendiricilere eklenebilir, buradaki görevi etil alkolün uçuculuğu sayesinde nemlendiricilerin daha hızlı kuruması ve yapışkanlık bırakmamasını sağlamaktır.

 

ALLANTOIN

Kızarıklığı önleyici ve yara iyileştirici özellikleri olan bir aktif maddedir. Yeni hücre oluşumunu tetikler ve cildi korur.

 

ALOE BARBADENSIS (ALOE VERA)

Cilt ile aynı pH değerine sahip olan bir aktiftir. Cilt için son derece faydalıdır, kızarıklık ve iritasyon önleyici özellikleri vardır. İyileştirici ve tedavi edici bir ajandır. Cildi nemlendirme özelliği çok yüksektir.

 

ALFA HİDROKSİ ASİTLER (AHA)

Alfa Hidroksi Asitler cildin üst tabakasındaki hücrelerin birbirine bağlı olduğu sıvıyı çözme özelliğine sahiptir. Bu şekilde cildin en üst tabakasındaki ölü hücreler  atılır. Cildimizin en üst tabakasındaki ölü hücreleri düzenli olarak atmazsak yaşımız ilerledikçe bu tabaka kalınlaşır ve doğal hücre yenilenme prosesini yavaşlatır. Cildimizi AHA lar ile düzenli olarak eksfoliye ettiğimiz zaman ölü cildimizi düzenli olarak ölü hücrelerden arındırırız. Bu şekilde kollajen sentezi tetiklenir ve yeni hücre üretim prosesi  hızlanır. Bu önemli görev  AHA ları cilt bakımımızın vazgeçilmezi yapar.

 

ALPHA LIPOIC ACID

Cildin pürüzsüz görünmesini sağlayan ve tüm hücrelerde bulunan bir yağ asidi çeşididir. Hem yağlarda hem de suda çözünme özelliği vardır. Bu özellikleri sayesinde Alfa Lipoik Asitler cilt hücrelerine iyice penetre olmasını sağlar.

 

AMINO ASİTLER

Amino Asitler cildimizin yapısını oluşturan ve cildimize yapısal desteği sağlayan kollajen ve elastinin yapı taşlarıdır. Yaşlanma ve dış faktörlerin olumsuzlukları (UV ışınlarına, çevresel toksinlere maruz kalmak gibi) vücudumuzdaki amino asit oranının azalmasına neden olur. Amino asit içeren cilt bakım ürünleri kollajen üretimini ve cildin yenilenmeini tetikleyebilir. 

 

ANTIOXIDANLAR

Cildi serbest radikallerin zararlarından ve hasarlarından koruyan içeriklerdir.

 

ARGIRELINE

Bir peptid türüdür. Yüz kaslarının geçici olarak  gerilmesini sağlama özelliğinden dolayı botox etkisi vardır.

 

AVOBENZONE

Organik güneş filtresidir. Sadece UVA ışınlarını absorplama özelliğine sahiptir. UVB ışınlarına bir etkisi yoktur. UVA ışınlarının cilde penetre etmesini önler.

 

B

BENZOYL PEROXIDE

Akne ve sivilceye neden olan bakterileri öldürerek  cildin gözeneklerini ve cildi dezenfekte eden bir ilaç hammaddesidir.  Akne ilaçlarında %10 oranına kadar bulunabilir.

 

 

 

BISABOLOL

Papatya özünden elde edilen anti enflamatuar bir aktiftir.  Cildi nemlendirerek sakinleştirir ve kızarıklıkları giderir. Antibakteriyel özelliklerinin olduğu da bilinmektedir. 

 

BOTOX

Yüz kırışıklıklarının gieçici olarak giderilmesinde enjekte edilen botulinum toxin maddesinin ticari ismidir.  Botox özellikle kaş çizgileri gibi derin çizgiler olan yerlerdeki yüz kaslarını paralize ederek bu çizgileri yumuşatmayı amaçlar.

 

C

CAFFEINE (KAFEİN)

Genel olarak selülit ve göz kremlerinde kullanılır. Damarları daraltarak kızarıklığı azaltma ve şişkinliği indirme özelliği vardır. 

 

CERAMIDLER

Sebumun (cilt yağının) doğal yağısında bulunurlar. Bu yağlar epidermisteki cilt hücrelerini birbirine bağlayarak cildin koruyucu bariyerini desteklerler.

 

CETYL/STEARYL ALCOHOL

Krem ve losyonların yapısını stabilize eden ve cilt üzerinde ipeksi bir hissiyat bırakan yağ asitleridirler. Faydalı alkoller grubunaa girerler.

 

COENZYME Q10 (UBIQUINONE)

Yaş ilerledikce ve UV ışınlarına maruz kaldıkça bu antioksidanın cildimizdeki oranı azalmaktadır.  cildimizin yapısını onarmak ve cilt hücrelerinin fonksiyonunu korumak için anti-aging ürünlerine CoQ10 eklenmektedir.

 

COLLAGEN

Cildimizin %80 ini oluşturan bir proteindir. Collagen lifleri cildi güçlendirir, sıkılaştırır. Collagen doğal olarak zaman ile bozunur, AHA lar, retinol, C vitamini, peptidler yeni kollajen dokunun üretimini tetikleyen hammaddelerdir.

 

D

DIMETHICONE

Cildi nemlendiren ve koruyan bir silikon çeşididir. Oil free (yağ içermeyen) nemlendiricilerde sıklıkla rastlanabilen bir hammaddedir.

 

 

E

ELASTIN

Cildin sıkı görünmesini sağlayan bir proteindir. Cildi kuvvet uygulayarak bastırıldığında tekrar eski haline gelmesini sağlar. Elastik güneş hasarı ile zayıflar, güneş ışınlarından korunması gerekir. 

 

EMOLLIENT

Epidermisteki su oranını yükseltme özelliğine sahip içeriklerin genel ismidir.  Diğer  ismi ile nemlendirici.

 

EMÜLGATÖR

Cetyl alkol benzeri kimyasalların genel ismidir. Kremlerdeki tüm içerikleri birbirine bağlarlar ve ürünün stabilitesini güçlendirirler.

 

F

FERULIC ACID

Bu bitki kökenli antioksidan güneş hasarını önleyerek cilt bakım ürünlerinde bulunan C ve E vitaminlerini stabilize edilmesini sağlar.

 

 

FRAGRANCE (ESANS)

Ürüne kokusunu veren doğal veya sentetik maddelerin jenerik ismidir. Temel olarak esansiyel yağlar ve alkollerden oluşan bileşime sahiptirler. Allerjen maddeler dışında esansın içindeki hiç bir bileşen ürünün içerik kısmında görünmek zorunda değildir.  Cilt ürünlerinde bulunan esanslar bir numaralı allerjen kaynaklarıdır. Ciltte alerjik reaksiyonlara sebep olabilirler. Esans içermeyen veya anti alerjen esanslar içeren cilt ürünleri tercih edilmelidir.

 

 

FREE RADICALS (SERBEST RADİKALLER)

Güneş ışınları tarafından, sigara dumanı ve çevre kirliliği sonucu meydana gelen son derece kararsız yapılara sahip moleküllerdir. cilt hücrelerimize kenetlenerek cilt yüzeyimizde pürüzlere neden olurlar, cildimizde çökme, sarkma ve kırışıklıklara neden olarak hasar verirler. E Vitamini, C Vİtamini gibi Anti oksidanlar serbest radikalleri tutar ve cildimize zarar vermelerini önler.

 

GLYCERIN (GLİSERİN)

Bir hümerktandır. Anlamı: cildimizin nemini korumak için havadaki nemi tutar. Genelde tüm nemlendiricilerde ve nemlendirici özelliği olan cilt temizleyicilerinde yaygın olarak kullanılır.

 

GLYCOLIC ACID

Glikolik Asit bir Alfa Hidroksi Asittir (AHA). Şeker kamışından elde edilir. Cildin en üst tabakasındaki cilt hücrelerini birbirine bağlayan yapıştırıcı maddeyi sökme özelliği sayesinde eksfolyan etkisi vardır. Bu sayede en üst tabakadaki ölü hücrelerin atılmasını sağlar. Cilt tonunu düzenler, cildi aydınlatır ve ciltteki renk düzensizliklerini giderme özellikleri vardır. Ölü hücrelerin atılmasını sağlayarak kollajen üretimini tetikler, yeni hücre oluşum aşamasını hızlandırır. Yaygın olarak temizleyici, eksfolyan, krem gibii anti aging ürünlerde kullanılır. Cilde uygulanması durumunda eşzamanlı olarak cildin güneş ışınlarından korunması gerekir. Yüksek SPF değerlerine sahip güneş koruyucu ürünler kullanılması tavsiye edilir.

 

GREEN TEA (YEŞİL ÇAY)

Yeşil çay yapraklarından ekstrakte edilir. Güçlü antioksidan özelliği sayesinde serbest radikallerle savaşır ve enflamasyonu önler. Yüz kremlerinde ve serumlarda kullanılır, en hızlı etki toniklerden elde edilir.

 

H

HUMECTANT

Bu sınıftaki nemlendiriciler havadaki suyu cildin en üst tabakasında tutma özelliğine sahiptir.

 

HYALURONIC ACID

Cildin doğal yapısında bulunan bir şeker molekülüdür. Ciltteki su oranını yükselterek su kaybını önler. Ağırlığının  1000 katı kadar su tutma özelliğine sahiptir. Cildimiz yaşlandıkça Hyaluronik Asit üretimi azalmaktadır. Dermal Hyaluronik Asit dednilen en küçük molekül ağırlığına sahip Hyaluronik asit içeren ürünler ile cildimize tdışarıdan akvite yapmalıyız. Dermal Hyaluronik Asit 2 - 10 KDalton molekül ağırlığına sahiptir ve en küçük yapılı Hyaluronik asit moleküldür, dermis tabakasına kadar inebilir. Epidermal Hyaluronik asit 500 KDalton molekül ağırlığına sahiptir ve epidermis tabakasına kadar inebilir. En büyük molekül ağırlığına sahip olan Hyaluronik asit 1500-2000 KDalton molekül ağırlığındadır ve cildin sadece en üst tabakasında kalarak humerktan görevi görür. aldığımız cilt ürünündeki Hyaluronik asitin molekül ağırlığı fonksiyonu açısından çok önemlidir, bu konuda dikkatli olmak gerekir.

 

I

IDEBENONE

Sentetik bir antioksidandır. UV ışınlarına maruz kalan cilt hücrelerinde meydana gelen inflamasyonu azaltır. İnflamasyon meydana gelen ciltlerde zamanla kırışıklık ve hiperpigmentasyon meydana gelebilir.

 

 

J

JOJOBA YAĞI

Yapısal olarak cildin doğal yağı ile benzer özelliklere sahiptir. Gözenekleri tıkamadan cilde penetre eder ve nemlendirir.

 

K

KAOLIN

Kile benzer bir mineral türüdür. Yağı adsorplama özelliği sayesinde ciltteki parlamayı önler.

 

KINETIN (N6-FURFURYLADENINE)

Bitkilerde yaşa bağlı olarak hücresel değişimleri düzenleyen örneğin yapraklardaki bozunmayı engelleme gibi fonksiyonu olan hormondur. Cilt için nazik bir antioksidan olması ise yaşlanma karşıtı cilt bakım ürünlerinde kullanılabilmesini sağlar. 

 

KOJIC ACID

Özellikle Japonyada popüler olan cilt tonunu açıcı özelliği olan bir maddedir. Ciltteki melanin üretimini bloke ettiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Yüksek konsantrasyonlarda kullanıldığında ciltte iritasyonuna sebep olabilmektedir.

 

L

LACTIC ACID

Fermentasyon ile sütten elde edilen bir Alfa Hidroksi Asit (AHA) türüdür. Ciltteki ölü hücreleri eksfolye eden nazik yapısı vardır, hassas cilt yapısına ve rosacea ye sahip kişilerin de rahatlıkla kullanabileceği bir eksfolyan türüdür. Doğal nemlendirme faktörümüzün bir parçası olduğu için insan cildi ile son derece uyumlu bir maddedir.

 

LAMINARIA SACCHARINA

Cildi yatıştırıcı ve ciltteki yağı adsorplama özelliği olan bir çeşit deniz algidir.

 

LASER

Cilt lekeleri, örümcek damarlar, varisler, kırışıklık tedavileri, dövme silme gibi bir çok istenmeyen cilt problemine muamele etmekte kullanılan farklı renklerdeki ışınlardan oluşan yoğun ve şiddetli ışın demetidir.

 

LICOCHALCONE

Licorice kökü ekstraktından elde edilen bir moleküldür. Licochalcone cilt inflamasyonlarını sakinleştirme ve yağ üretimini kontrol etme özelliklerine sahiptir. Akne ve kızarıklıklar ile mücadelede etkili sonuçlar sağlar.   

 

M

MELANIN

Cildimize, saçlarımıza ve gözlerimize kendi rengini veren ve vücudumuz tarafından üretilen pigmenttir. Melanin fazla ve dengesiz üretilmesi sonucu cildimizin bazı bölgelerinde koyu lekeler ve cilt lekeleri oluşabilir. Özellikle UV ışınlarına maruz kalındığında cildimizde düzensiz melanin sentezi başlayabilir ve lekelenmeler meydana gelebilir.

 

 

N

NIACINAMIDE

B3 vitamininin farklı bir formudur. Cildin en dıştaki tabakalarını güçlendirir ve elastikiyeti arttırır. Kızarıklık ve iritasyonu azaltma etkisi vardır.

 

 

 

 

O

OXYBENZONE

Benzophenone 3 olarak da bilinmektedir. UVB ışınlarını absorbe eden organik güneş filtresidir. Geniş spektrumlu güneş koruması elde etmek için UVa ışınlarını absorbe eden Titan Dioksit gibi inorganik filtreler veya Avobenzone gibi organik filtreler ile kombine edilerek kullanılır.

 

P

PANTHENOL

Saç ve cildi nemlendirici ve güçlendirici etkisi olan B vitamini yada diğer ismi ile Pro Vitamin B5 tir.

 

PARABENLER

Kozmetik ürünlerini bakteri ve mikroorganizmaların üremesine kaşı korumaya yarayan koruyucu sınıfıdır. Kozmetik ürünlerde kullanımı hala tartışmalı olan bu içerikler - methyl paraben, propyl paraben ve butyl paraben - vücutta zayıf da olsa östojen hormonu gibi davranma özellikleri olduğu saptanmıştır. Buna rağmen çok düşük konsantrasyonlarda (% 0.01 - 0.3) koruyucu olarak kullanıldıklarında güvenli olarak nitelendirilmektedirler.

 

PEPTIDLER

Kollajen sentezini tetikleyici ve cildi onarıcı özellikleri olduğu bilinen ince protein parçacıklarıdır.

 

PETROLATUM (VAZELİN)

Petrol türevi olan bir yan üründür. Kozmetikte kullanılan türü yüksek saflıktadır. Yoğun viskoz, kokusuz bir maddedir. Cildin üzerinde yüzey oluşturarak su kaybını önler, genelde nemlendiricilerde kullanılır. Akne ve sivilceye eğilimli olan kişilerde gözenekleri tıkayarak akne ve sivilceye neden olabilir.

 

PHTHALATLAR

Bazı tırnak cilalarında, şampuan ve cilt temizleyicilerinde kullanılan esanslar için taşıyıcı görevi olan bir çözücü türüdür. Endokrin sistemini bozma eğiliminden dolayı bu hammaddenin kullanımı tartışmalıdır. Meme kanseri riskini arttırdıkları yönündeki çalışmalar mevcuttur.

 

POMEGRANATE (NAR EKSTRAKTI)

Nar ekstraktının cildin nem dengesini koruduğu ve kırışıklık ve cilt kanserine neden olan UV ışınlarına karşı antioksidan görevi görerek korudukları bilinmektedir.

 

R

RESVERATROL

Üzümde bulunan bir antioksidandır. Serbest radikalleri nötralize ederek cilt hücrelerini hasar almaktan korur.

 

RETINOIDLER

Cilt bakımında kullanılan tüm A vitamini türevleri için kullanılan genel bir terimdir.

 

RETINOL

Cilt hücrelerinin üretimini hızlandırmak ve kollajen üretimini arttırmak için yaşlanma karşıtı cilt bakım ürünlerinde kullanılan A Vitamini türevidir. İritasyon oluşturma özelliği yüksek olduğu için ürünlerde kullanıma izin verilen maksimum dozu %1 dir. Retinyl palmitate ve retinaldehyde retinolün daha zayıf ve daha az iritasyona neden olan formlarıdır.

 

S

SALICYLIC ACID

Cilt yüzeyindeki yağ fazlasını ve ölü hücrelerin atılmasını sağlayan bir Beta Hidroksi Asittir (BHA).  Sebum üretimini dengeleyerek cilt yağını düzenler, sebum kanallarını dezenfekte ederek akne oluşumunu önler ve gözeneklerin küçülmesine yardımcı olur. Cilt temizleyicilerinde, toniklerde, nemlendiricilerde ve akne eğilimi olan ciltlerde kullanılmak üzere geliştirilen ürünlerde kullanılır. İzin verilen kullanım oranı % 0.5 -2 arasındadır.

SERUM

Yüksek oranda aktif içerikleri olan ve cilt yüzeyine uygulandığı zaman yüksek ve hızlı penetrasyona (emilime) sahip  olan bir cilt bakım ürünüdür. 

 

SODIUM LAURYL SULFATE (SLS)

Yağ çözme ve köpürme özelliğine sahip bir deterjan maddesidir. Son zamanlarda SLS nin yüksek oranda tahriş ve iritasyona neden olması, uzun süreli kullanımlar sonucu cildi ve saçları kurutması sebebi ile sülfat içermeyen nazik yüzey aktikler içeren ürünler populer olmaya başlamıştır.

 

SOYA

Bu doğal ve iritasyona sebep olmayan ekstrakt protein ve vitamin açısından zengindir. Pigmentlerin üretildikleri hücrelerden etraftaki cilt hücrelerine geçişlerini engellediği için cilt aydınlatıcı özelliği vardır.

 

STEARYL ALCOHOL

Kremlerdeki tüm içerikleri birbirine bağlayan ve cilt üzerinde ipeksi bir his bırakan bir yağdır.

 

SULFATLAR

Sülfatlar cilt ve saçları kir ve yağdan arındıran, köpük yapma özelliğine sahip temizleme ajanlarıdır. Bazıları sentetik, bazıları ise hindistan cevizi yağı veya palmiye yağı gibi doğal kaynaklardan elde edilen 100 den fazla çeşitleri vardır. Yüz temizleme jellerinde, duş jellerinde, şampuanlarda ve traş kremlerinde bulunurlar. Sülfatların tüm çeşitlerinin cildi kurutma ve iritasyona neden olma potansiyelleri vardır. Son yıllarda ise çevreye zarar verme eğilimleri ortaya çıkmıştır.

 

T

TITANIUM DIOXIDE

Cildi hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruyan bir mineral güneş filtresidir. Güneş ürünlerinde maksimum kullanım oranı %25 olarak belirlenmiştir.

 

U

UVA IŞINLARI

Ciltteki elastin ve kollajen dokuyu yıkarak yaşlanma belirtilerini hızlandıran ve vücudun bu dokuları üretmesini zayıflatan Ultra Violet (Mor Ötesi) ışını dalga boyudur. Bu dalga boyundaki ışınlar cilt kanserine neden olur. Tüm yıl boyunca (4 mevsim) devamlı olarak vardırlar. Bu nedenle mevsim farketmeksizin gündüzleri güneş koruyucu ürünler kullanılmalıdır.

 

UVB IŞINLARI

Ultra Violet spektrumun cilt tonunun koyulaşmasına ve bronzlaşmaya neden olan yüksek enerjili dalga boyundaki ışınlarıdır. Güneş yanıkları, cilt lekeleri, ciller UVB ışınlarının sebep olduğu cilt problemleridir. Yaz ayları UVB ışınlarının en güçlü oldukları zamanlardır. Gündüzleri ve güneşe çıkmadan önce güneş koruyucu ürünler kullanarak cildimizi bu ışınlardan korumalıyız.   

 

V

VITAMIN C (ASCORBIC ACID, C VİTAMİNİ)

Kollajen üretimini tetikleyen ve pigment oluşumunu inhibe eden bir antioksidandır. Bir çok antioksidanın olduğu gibi C vitamini de kararsız bir moleküldür, ışık ve hava ile temas ettiğinde hızlıca bozunabilir. Ascorbyl palmitate ve tetrahexyldecyl ascorbate gibi yaygın olarak bulunabilen türevleri saf C vitamininden daha kararlı yapıya sahiptirler fakat C vitamini ile kıyaslandıklarında daha yavaş etki gösterirler.

 

VITAMIN E (TOCOPHEROL, E VİTAMİNİ)

Nemlendirici etkisi de bulunan bu antioksidan molekül cildimizi serbest radikallerin hasarlarından korur.

 

W

WATER (AQUA; SAF SU)

Kozmetik ürünlerinde sıklıkla rastladığımız ve genellikle en yüksek oranlarda kullanılan içeriklerden bir tanesidir. Deiyonize su, distile edilmiş su veya saf su şeklinde kullanılır. Ürünlerde taşıyıcı ve çözücü görevi görür.

 

Z

ZINC OXIDE (ÇİNKO OKSİT)

UVA ve UVB ışınlarının cildimize ulaşarak hasar vermesini engelleyen mineral bir güneş filtresidir.