AHA vs. BHA

Beste Gürkan

Alfa Hidroksi Asitler ile Beta Hidroksi Asitlerin Birbirinden Farkları Nelerdir?

Salisilik Asit (BHA) ve Alfa Hidroksi Asitlerin (AHA) kimyasal yapıları birbirinden çok farklıdır. Alfa Hidroksi Asitler suda çözünürken Salisilik Asit ise lipidlerde çözünür. Her ikisi de Hidroksi Asitler ailesinden olmalarına rağmen cildin farklı tabakalarına etki ederler. Salisilik Asit üst epidermise etki ederken AHA ların dermise kadar penetre olduğuna inanılır [1, 2]. AHAlar ve BHA arasındaki farklardan bir diğeri de kullanım dozu ve ciltte bekletme süresine bağlı olarak AHA ların ciltte biraz batma ve karıncalanmaya veya hafif kızarıklıklara da sebep olabilmesidir, BHA (salislik asit) larda böyle durumlarla karşılaşılmamaktadır.

Lipofilik (yağda çözünen) yapıda olmasından dolayı BHA lar foliküllerdeki sebaceous materyaline penetre ederek gözenekleri de eksfolye etme özelliğine sahiptir [3]. BHA ların komedolitik yapıları Kligman A. tarafından kanıtlanmıştır. Çalışmada %2 lik salisilik asit uygulanan bir kişinin mikrokomedon sayısı ile %8 glikolik asit uygulanan kişinin mikrokomedon sayısı gözlemlenerek karşılaştırılmış ve incelenmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre glikolik asit içeren formülasyon uygulanan kişideki mikrokomedon sayısı ve yoğunluğu bir değişim göstermez iken BHA içerikli formülasyon uygulanan kişideki sonuçlar mikrokomedonların ciddi oranlarda azaldığı yönündedir [4].

Anti-enflamatuar özelliğinden dolayı salisilik asit içeren ürünler akne veya sivilceli ciltlerde tercih sebebidir. 1995 yılında Di Nardo tarafından yürütülen bir klinik çalışmada Glikolik ve Salisilik Asit kombinasyonundan oluşan ürünlerin akne lezyonlarındaki enflamasyonu önlemede benzoyl peroksitten daha etkili olduğu sonucuna varılmıştır [5]. Ayrıca AHA-BHA kombinasyonu ile formüle edilen ürünler ile sadece BHA (Salisilik Asit) ile formüle edilen ürünler karşılaştırıldığında, AHA ve BHA ların kombine bir şekilde birlikte kullanılması akne lezyonlarındaki gelişmelerin salisilik asitin tek başına kullanılması ile elde edilen sonuçlardan çok daha etkili olduğu ortaya çıkmıştır. 

Ayrıca Rozasea durumlarında da anti-enflamatuar özellikleri olmasından dolayı Salisilik Asitin AHA lardan daha etkili olduğu da çalışmalarda raporlanmıştır.

 

Kaynaklar:

  1. Draelos Z. Hydroxy acide for the treat- ment of aging skin. J Geriatric Dermatol. 1997;5:236.
  2. Brackett W. The chemistry of salicylic acid. Cosmet Dermatol. 1997;10(suppl):5.
  3. Davies M, Marks R. Studies on the effect of salicylic acid on normal skin. Br J Dermatol. 1976;95:187.
  4. Kligman A. A comparative evaluation of a novel low-strength salicylic acid cream and glycolic acid. Products on human skin. Cosmet Dermatol. 1997;10 (suppl):S11.
  5. Di Nardo J. A comparison of salicylic acid, salicylic acid with glycolic acid and benzoyl peroxide in the treatment of acne. Cosmet Dermatol. 1995;8:43-44,14.