Dermal Dolgular

Dermal Fillers (Dolgular)

Son yıllarda dermal dolgulara olan talepler hızlı bir şekilde artmaktadır. İlk dermal dolgular Kollajen bazlı olmalarına rağmen günümüzde Hyaluronik Asit (HA) daha çok tercih edilmektedir. 

Dermal dolguların amacı ince çizgi ve kırışıklıkların görünümünü düzeltmek, yara izleri ve çöküntülere hacim vermek, sarkan ve gevşeyen dokuyu sıkılaştırmak, cilde daha genç, dolgun, sıkı ve canlı bir görünüm kazandırmaktır.

Dermal dolguların uzman hekimler tarafından yapılması gerekir. Dolgu materyallerinin ciltte alerjilere neden olmaması için öncesinden mutlaka detaylı muayene ve gereken incelemeler uzman hekim tarafından yapılmalıdır. Yumuşak doku artırımının yan etkilerini azaltmanın en iyi yolu daha en başındayken bunları önlenmektir.

Geçici Dermal Dolgular

Kolajen ve Hyaluronik Asit (HA) gibi enjekte edilebilen dolgular biyolojik olarak parçalanabilen moleküller oldukları için bu dolguların 4-9 ay ömürleri vardır. Yumuşak doku arttırımı düşünen kişiler için bu dolgular başlangıç adımı olarak önemli rol oynamaktadır. Bu dolguların geçici olması olası memnuniyetsizlik veya yan etkilerin önceden deneyimlemesine imkanı vermektedir.

Kolajen

Kolajen dermis tabakasının temel yapı taşıdır. Vücudumuzda ve cildimizde en yaygın bulunan proteindir. Cildin destek dokusu görevini görmektedir. Aynı zamanda cilde esneklik ve elastikiyet veren en güçlü doğal proteindir. Kuru cilt kütlesinin %70 ini oluşturmaktadır.

Yaş aldıkça ve güneş ışınlarına maruz kaldıkça kolajen kayıpları meydana gelir. Kolajen kayıpları ise cildin zayıflaması ve kırışıklıkların oluşmasını hızlandırır.  UV ışınları, serbest radikaller ve bunlara benzer birçok olumsuz koşul vücudumuzun kolajen dokusunun parçalanmasını sağlayan enzim olan kolajenaz enzimi üretimini arttırır. Deri altına kolajen enjekte edilmesi ise cildin genç ve dolgun yapısını geri kazanmaya yardımcı olur, fakat bu sonuçların geçici olduğunu unutmamak gerekir.

Hyaluronik Asit

Son birkaç yıldır Hyaluronik Asit dolgular piyasadaki diğer dolgu ajanlarına göre en fazla tercih edilen ve en fazla kullanılan dolgular haline gelmiştir. Hyaluronik Asit (HA) veya Hyaluronan sülfatlanmamış bir glycosaminoglycan molekülüdür. Cilt ve özellikle bağ ve epitel dokularda doğal olarak bulunan moleküldür. Hücreler arası ara maddeyi (extracellular matrix) oluşturur. Nonimmunojeniktir, bağışık yanıta neden olmaz. Bu polisakkaridin kendi kütlesinin 1000 katı kadar su tutma kapasitesi vardır. Kolajen, elastin ve hücreleri saran esnek ve ıslak iskelet yapısı ile cilde hacim ve ışıltı verir. Yaş aldıkça ve güneş ışınlarına maruziyet sonucu ciltteki Hyaluronik Asit konsantrasyonu azalır. Hyaluronik asit konsantrasyonu azaldıkça ise cilt elastikiyetini, doğal ışıltısını kaybeder sarkmalar, mat görünüm elastikiyet kayıpları başlar.

Hyaluronik Asit dolgular Kolajen dolgulara kıyasla daha avantajlıdır. Avantajları daha uzun ömürlü olmaları (6-12 ay), daha kolay uygulanabilmeleri, daha az immunojenik ve allerjik yan etkilerinin olmasıdır.

 

gerek kolajen gerek hyaluronik asit dolgulardan sonra kullanılması destek amaçlı kullanılacak ürünler çok dikkatli seçilmelidir. Saf hyaluron içeren ürünler iyi araştırılarak ve denenerek cildinize uygunluğu sonucunda cilt bakım rutininize ekleyebilirsiniz.

 

Kalıcı Dolgular

Kalıcı bir dolgu yapılmadan önce mutlaka geçici dolgu tekniği uygulanarak cildin duruşu ve görünümü hakkında fikir sahibi olunmalıdır. Kalıcı dolgu olarak silikon veya en yeni dolgulardan olan Artefill kullanılmaktadır. Bu dolgu malzemeleri biyolojik olarak parçalanmadıkları için implante edildikleri yerde parçalanmadan uzun yıllar kalabilmektedir. Nadir de olsa migrasyon (göç), granüloma ve asimetri gibi yan etkileri vardır. Önceden yumuşak doku arttırımı tecrubesi olan kişilere konu hakkında uzman hekim tarafından implante edilmeleri önemlidir. Sonuçtan memnun kalınmaması durumunda çözümünün olmadığını ve uzun süre bu şekilde yaşanmak durumunda kalınacağı unutulmamalıdır.

 

Sonuç olarak yumuşak doku arttırımında kullanılan ajanların çoğu tek başına da kullanılabilir veya kombinasyon halinde de güvenle uygulanabilir. Son yıllarda bir çok yeni dolgu malzemesi geliştirilip piyasaya sunulmasına rağmen en yaygın kullanılan dolgu maddesi Hyaluronik Asittir. Hyaluronik Asit dolgu maddesi olarak yaygın kullanılmasının yanı sıra bir çok cilt bakım ürününün de formülasyonunda yer almaktadır. Cilt bakımında kullanılan Hyaluronik Asit içerikli ürünlerin de düzenli kullanılması cilt için faydalıdır ve cildin görünümünü düzeltmeye yardımcı olmaktadır.

Cilt bakım rutini konusunda yardıma ihtiyaç duyarsanız WhatsApp Destek ile bizimle iletişime geçerek uzmanlarımızdan yardım alabilirsiniz.