Yaz Aylarında Güvenli Eksfolyasyon
Eksfolyasyon işlemi cilt yüzeyinde birikme yapan ve düzenli atılmayan ölü hücrelerin atılmasına yardımcı olan bir yöntemdir.
Eksfolyasyonu mekanik ve kimyasal olarak iki çeşide ayırabiliriz. Mekanik eksfolyasyonda en yaygın kullanılan yöntemler tanecik içerikli olan peelingler, sonik fırçalar, sünger veya kese kullanılarak yapılan mekanik işlemlerdir.
Alfa Hidroksi Asitler, Beta Hidroksi Asitler, Retinol, C Vitamini ve enzimlerden oluşan eksfolyasyon yöntemleri ise tanecik içermeden cildin yüzeyindeki ölü dokunun arındırılmasına yardımcı olan yöntemlerdir.
Eksfolyasyon ile ölü doku uzaklaştırıldığı için cilt daha sağlıklı, canlı, daha genç, daha elastik ve daha aydınlık bir görünüm kazanır. Yaz aylarında cildimizi eksfolye etmeyi tamamen durdurmalı mıyız? Durdurunca cildimiz tekrar eski haline döner mi? Cildimizin eski haline dönmemesi için eksfolyasyona devam edip uygulama sıklığını mı azaltmak gerekir? Şeklinde bir çok soru ile karşılaştık ve tüm bu soruları cevaplamaya çalıştık:
Yaz aylarında da eksfolyasyondan vazgeçmeden güvenli bir şekilde cildimizin bakımını nasıl yapabiliriz?
Eğer ten yapmayı seviyorsanız ve bu tenin uzun süre kalıcı olmasını isteyenlerden iseniz yaz aylarında eksfolyasyon işlemini sınırlı tutabilirsiniz.
Eğer cildinizi güneşten iyi koruyanlardan iseniz eksfolyasyon işlemlerine yaz aylarında da güvenli bir şekilde, ara vermeden devam edebilirsiniz.
Yaz aylarında eksfolyasyon işlemleri yapılsa da yapılmasa da cilt için en önemli uygulamalardan bir tanesi geniş spektrumlu güneş koruyucudur. Eksfolyasyon işlemleri sonrasında cilt yüzeyinde bulunan ve cildi koruyan ölü tabaka da atılacağı için cildin güneş hassasiyeti artabilir. Bu nedenle eksfolyasyon işlemleri yapıldığı zaman güneş koruması daha da önem kazanmaktadır. Geniş spektrumlu güneş koruyucunun yanı sıra anti oksidan açısından zengin ürünlerin de kullanılması cilt için önemlidir.
Yaz aylarında güvenli eksfolyasyon için ipuçları:
- Eğer peeling gibi tanecikli mikroeksfolyanlar veya scrublar kullanıyorsanız bu uygulamayı yaz aylarında haftada 1 olacak şekilde kısıtlayabilirsiniz. Sonbahar-ilkbahar-kış aylarında yine eski cilt bakım rutininize dönerek haftada 2-3 defa olacak şekilde uygulayabilirsiniz.
- Eğer reçeteli Retinoid ürünü (Retin-A, Tretinoin gibi) veya Retinol içerikli serumlar kullanmakta iseniz tatile çıkmadan (uzun sureli güneşlenme) en az 5 gün önce bu ilaca veya seruma ara vermek faydalı olur. Bu ilaçların güneş ışınları, sıcaklık, tuzlu su ve havuz kimyasalları (klor) faktörleri ile birleşimi cildi kurutma eğilimi doğurabilir. Bu ilaçları kullanırken cildinizi güneşten korusanız bile denizde veya havuzda geçirdiğiniz zaman boyunca cildinizde aşırı kuruluk ve gerginlik meydana gelebilir.
- Düşük oranlarda Alfa Hidroksi Asit (%2-10 arasında) veya Beta Hidroksi Asit (%0.5-2 arasında) içerikli ürünlerin kullanımı ise yaz aylarında güvenlidir! AHA ların cildi hassaslaştırabilme eğilim BHA'lara göre daha fazla olduğu için yaz aylarında AHA eksfolyanlar haftada 3-4 defa ve sadece geceleri olacak şeklinde uygulanabilir. BHA eksfolyanlarda ise yaz aylarında da günlük kullanım mümkündür. Cildin gece bakımında AHA veya BHA sonrasında iyi bir nemlendirilmesi şarttır. Gündüzleri ise geniş spektrumlu güneş koruyucu ihmal edilmemeli ve 2 saatte bir yenilenmelidir. Tatile çıkmadan 1 gün önce AHA veya BHA eksfolyan kullanımı durdurulmalı ve usun süre güneşte kalınacağı zamanlar (denizde veya havuzda geçirilen zamanlar) kullanılmamalıdır.
Eğer yaz aylarında dışarıda ve güneş altında çok uzun süre kalıyorsanız cildinizi güneşten düzenli olarak korusanız bile cilt çok fazla olumsuz çevresel koşula maruz kalacağı için daha hassas olur. Kızarıklık ve hassaslığı minimuma indirgemek için güneş koruyucunuzu bol bol kullanıp 2 saatte bir yenilemelisiniz. Cilt bakımında Hyaluron ve Niacinamide içerikli Serumlar, Anti oksidan içerikli Tonikler ve Nemlendiricilerin yanı sıra cildi sakinleştirici özellikleri olan maskelere de yer verilerek bu negatif etkiler minimuma indirgenebilir.
- Etiketler: aha bha c vitamini cilt bakımı cilt sağlığı Eksfolyasyon peeling retinol