Seramid nedir ve ne işe yarar

Seramid nedir ve ne işe yarar?

Seramidler genellikle cilt bakım ürünlerinde cilt bariyerini onarıcı, nem desteği veren ve yaşlanma karşıtı bileşenler olarak kullanılır.

Seramid (Ceramide) nedir?

Seramidler, ciltte doğal olarak var olan lipitlerdir (yağlardır). Cildin bileşiminin %40'ından fazlasını oluştururlar. Cildi çevresel tehditlere karşı korurlar ve cildin esnekliğini arttırdıkları için daha genç görünmesine yardımcı olurlar.

Kaç çeşit Seramid vardır?

Hücrelerarası lipitlerin bileşimi şu şekildedir: 

%40 Seramid (Sphingolipid) 

%30 Serbest Yağ Asidi

%25 Kolesterol

%5 Kolesteril sülfat

Seramid III (NP) ve Seramid VI (AP) cilt lipit bariyerinin yapı taşlarıdır. 

Seramid I (EOP) lipit çift katmanlarını bir arada tutar. 

Seramidler ciltte nasıl çalışır?

Seramidlerin yaşlanma karşıtı özellikleri kanıtlanmıştır. Bunları tuğla ve harçla karşılaştırırsanız cilt hücreleri tuğla, seramidler ise harçtır. Seramidler cildi bir arada tutar ve nem kaybını ve çevresel stres faktörlerinden kaynaklanan gözle görülür hasarı önlemeye yardımcı olmak için koruyucu bir katman oluşturur. Seramidler ayrıca cildinizin esnek kalmasına yardımcı olurlar.

Ayrıca Seramidler ile birlikte phytosphingosine ve sphingolipiden bileşenlerini de unutmamak gerek. Bunlar seramid öncüleridir. Cildin üst katmanlarının daha fazla seramid üretmesine yardımcı olur, böylece cilt kendini daha iyi koruyabilir.

Seramidler ciltte zaten doğal olarak bulunuyorsa neden cilt bakımımda da bunlara yer vermeliyiz?

Genç cilt çok sayıda seramid üretir. Yaşlandıkça ve güneş hasarı nedeniyle seramidlerin kalitesi düşer ve ciltteki üretim miktarları azalır. Bu, cilt bariyerinin zarar görmesine yol açar. Cilt kuru, pütürlü, daha kırışık, kolay kızaran bir hal alır. Kolay tahriş olur ve nemsizlik (dehidrasyon) meydana gelir.

Cilt bakım ürünlerindeki seramidler ciltteki seramidleri yenileyebilir. Bu, cildin daha genç ve elastik görünmesine destek olur. Ayrıca ceramideler cildi nemli, sıkı ve esnek tutar.

Seramid içeren bir ürün ciltte ne yapar?

Seramid içeren, uygun şekilde formüle edilmiş cilt bakım ürünleri, cildinizin bariyerini güçlendirmeye ve nem seviyesini artırmaya yardımcı olur. Cilt daha pürüzsüz ve sıkı bir hal alır. İnce çizgi ve kırışıklıklar azalır, cilt bariyeri güçlenerek daha az tahriş oluşur.

Seramidler hangi cilt tipleri için uygundur?

Seramidler 'ciltle özdeş' bileşenlerdir çünkü ciltte doğal olarak bulunurlar. Bu, onları tüm cilt tipleri için, hatta hassas, sivilcelenmeye yatkın veya yağlı ciltler için bile ideal bir içerik haline getirir. Seramidlerin göz çevresinde kullanımı da güvenlidir.

Seramidler hangi bileşenlerle ve aktiflerle iyi çalışır?

Seramidler, phytosphingosine, gliserin ve kolesterol gibi diğer 'cilde özdeş' bileşenlerle birleştirildiğinde en etkilidir. Bu lipit karışımları cilt tonunu ve dokusunu iyileştirmek ve tahriş olmuş cilt bariyerini onarmak için mükemmeldir. Ayrıca Peptide’ler, Hyaluronic Acid, Retinol, Retinal, C Vitamini, Niacinamide gibi aktiflerle birlikte kullanılmaları etkinliklerini arttırır. 

Seramidleri Retinol/ Retinal/ Retinoik Asit ile birlikte kullanabilirmiyim?

Seramidleri kesinlikle retinoide’ler ile birlikte kullanabilirsiniz. Bu şekilde uygulanması cilt bariyerinin daha hızlı onarılması ve retinoidlerin etkilerini daha hızlı göstermesini destekler.

Seramidleri AHA veya BHA eksfolianla birlikte kullanabilirmiyim?

Seramidler AHA veya BHA eksfolianla birlikte kullanılabilir. Eksfoliyanlar, ölü cilt hücrelerini cilt yüzeyinden uzaklaştırır, bu da seramidlerin cilt tarafından emilmesini daha da kolaylaştırır.