Nemlendirici Nedir?
Nemlendirici Nedir?
Nemlendirici olarak tasarlanan ürünler çok geniş bir yelpazeden oluşmaktadır. Krem, jel krem, serum, yağ veya balm formlarında karşımıza çıkabilirler. Hangi formda olursa olsun bu ürünlerin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi özel içeriklerinden dolayıdır. Bu özel ajanlar cildi nemlendirerek nem dengesini korumaya yardımcı olurlar. Nemlendirme ajanları üç ana gruba ayrılabilir: Humectantlar (nem çekiciler), Emolyenler (nem koruyucu ve yumuşatıcı) ve Occlusive (kapatıcılar, film tabakası oluşturanlar). Her bir grubun kendine has farklı görevleri vardır.
Humektantlar: Gliserin, Gliserol, Propilen Glikol, Hyaluronic Acid, Sodyum Hyaluronat, Üre, Sorbitol, Glikolik Asit ve Laktik Asit gibi Alpha Hidroksi Asitler.
Humektantların Görevi: Bu içerikler atmosferdeki (havadaki) nemi tutarak cilde nem kazandırırlar ve cildin nem kaybını önlemeye yardımcı olurlar. Cildin üst ve alt katmanlarına kadar nemlendirme özellikleri vardır. Yağ bazlı olmadıkları için yağlı ve karma cilt tipleri için ideal içeriklerdir.
Emolyenler: Lanolin, Cetyl Stearyl Alkol, Gliseril stearat, Ceramidler, Dimethicone, Cyclomethicone, Coconut oil (hindistan cevizi yağı), Argan yağı, zeytin yağı, soya yağı, badem yağı gibi birçok bitkisel yağ.
Emolyenlerin Görevi: Bu ajanlar olumsuz çevre şartlarından dolayı (güneş, rüzgar, soğuk gibi) cilt yüzeyinde hücrelerin aralarında oluşan boşlukları doldurarak fonksiyonlarını yerine getirirler. Bir nevi hücreleri birbirine yapıştıran harç görevi görmektedirler. Bir çok nemlendiricinin içerisinde hem humektan hem de emolyen bulunmaktadır. Görevleri birbirlerinden farklı olduğu için nemlendiricilerin içerisinde her iki türden aktif bulunması büyük avantajdır. Emolyenler kuruluk ve hassaslık endişeleri olan ciltler için idealdir.
Occlusive (kapatıcılar): Shea butter (Karite yağı), Beeswax (balmumu)
Kapatıcıların Görevi: Kapatıcılar cilt yüzeyinde kalın ve koruyucu bir bariyer oluşturarak cilt yüzeyinden su kaybını önlemeye yardımcı olurlar (TEWL- Trans Epidermal Water Loss). Çok kuru olan ciltler ve özellikle cildin daha kalın olduğu bölgeler: dirsek, dizler, ayaklar ve eller için idealdirler. Özellikle kış aylarında soğuk hava koşullarından dolayı meydana gelen cilt bariyeri hasarları ve çatlamalarda faydalı içeriklerdir.