Nanopartikül Nedir ?

Nano boyutundaki partiküllere nanopartikül denir.Nano, nanometre ölçü birimine göre metrenin milyarda biridir. Rakamsal olarak 1 nanometre 1x10-9 metredir.

Mineral güneş filtrelerinden TiO2 ve ZnO özel yöntemler ile nano boyutuna kadar küçültülebilmektedirler. Mineral nano filtreler daha özel yöntemler ve farklı malzemeler ile kaplanarak ultrafine yapı elde edilir. Bu mineral filtreler ile geliştirilen güneş koruyucu formüller daha ince yapılı olur.Cilt üzerinde kolay yayılır. Daha kolay ve daha konforlu sürüm elde edilir. Kireç gibi beyaz ve kalıp gibi kalın tabakalar bırakmazlar.Bu formüller ciltte transparan bir görüntü oluşturur.

 

Nanopartiküller cilt tarafından absorplanır mı ?

Nanopartiküller toplum tarafından çok bilinmemektedir. Bu nedenle cilt tarafından absorplanabileceği ve vücuda hasar vereceği endişesi oluşabilmektedir.

Avrupa Birliğinin kozmetikte kullanılan içeriklerin güvenliğini değerlendiren komisyonu (CIR Expert Panel) tarafından yapılan tüm çalışmalar ve değerlendirmeler,buna ek olarak bilimsel çalışmalar ve yayınlar nanopartiküllerin kullanımının güvenli olduğu sonucuna varmıştır.

Bulunan sonuçlara göre nanopartiküller sadece cildin ölü olan stratum corneum tabakasına erişebilmekte cildin yapısı dolayısı ile cildin daha derin katmanlara ulaşamamaktadırlar.

En önemli nokta ise eğer nanopartiküller ultrafine yapıda ise yani kaplanmış ise nano boyutları ortadan kalkmaktadır. Ultrafine nanopartiküller kendi aralarında birleşerek daha büyük partiküller oluşturmaktadır.Bu kümeleşmeden dolayı normal boyuttaki mineral bir filtre gibi davranırlar,stratum corneum tabakasına geçişleri mümkün değildir.

Sonuç olarak nano boyuttaki mineral filtre ile formüle edilmiş güneş koruyucuları kullanmak güvenlidir.