Cilt için Faydalı Olan En İyi Asitler Nelerdir?

Cilde asit kullanmak; düşüncesi bile korkutucu geliyor değil mi. Sonuçta adı üstünde asit, cilde nasıl kullanılabilir ki? Fakat işin gerçeği farklıdır, cilt zaten doğası gereği hafif asidik yapıdadır. Cilt tipi, endişe, yaş, cinsiyet farketmeksizin cilt bakımında asit kullanmak cilt sağlığı için çok önemlidir. Fakat hangi asitler cilt için faydalıdır, her asit kullanılabilir mi? Tabii ki her asit ciltte kullanılamaz. Sadece belli asitler kullanılmalıdır. Cilt sağlığı için faydalı olan asitler: Alfa Hidroksi Asitler (Glikolik Asit), Beta Hidroksi Asitler (Salisilik Asit), Hyaluronik Asit (Hyaluron), Askorbik Asit (C Vitamini), Retinoik Asit (Retinol).

Bu yazıda cilt için faydalı olan asitler ve çalışma mekanizmaları hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır.

Alfa Hidroksi Asitler (AHA)

AHA lar Glikolik asit, Laktik asit, Malik asit, Mandelik asit, Tartarik asit ve Sitrik asitten oluşan bir asit grubudur. Tüm bu asitler cilt yüzeyini eksfolye etmeye yardımcı olurlar. Fakat aralarında en küçük molekül yapısına sahip olan Glikolik asit cilt için en faydalı olan AHA dır. Küçük molekül yapısından dolayı cildin en derin katmanlarına kadar erişebilmektedir.

Doğru oranlarda ve doğru bir şekilde formüle edilmeleri şartı ile (etkili olmaları için doğru pH aralığında ve stabil olmaları gerekmektedir) AHA lar cilt yüzeyindeki ölü hücrelerin birbirine tutunmalarını sağlayan, çimento olarak da adlandırılan maddenin çözünmesini sağlamaktadır. Çimento maddesi AHA lar tarafından çözününce cilt yüzeyinde biriken ve atılmayan ölü hücreler de doğal bir şekilde cilt yüzeyinden uzaklaşmaktadır.

Eğer ölü cilt hücreleri cilt yüzeyinden uzaklaşmazsa ve birikmeye başlarsa mat/solgun/ kaba/ pürüzlü görünüm, nemsizlik, ton farklılıkları, leke gibi endişeler belirmeye başlamaktadır.

Tüm cilt tipleri AHA eksfolyanları kullanabilir. Özellikle güneş hasarları, yaşlanma belirtileri gözlenmeye başlanan cilt tipleri için vazgeçilmez kurtarıcılardır.

AHA eksfolyanlar ömür boyu ara verilmeden kullanılabilir. Düzenli kullanılmaları durumunda cilt daha elastik, daha yumuşak, pürüzsüz hal alır. Ton farklılıkları giderek yok olur. İnce kırışıklıklar ve yaşılık/ güneş lekeleri endişelerinde de hızlı ve olumlu sonuç alınmaktadır.

Glikolik Asit (AHA) içerikli Cyrène formülleri:

Tüm glikolikli ürünlere buradan ulaşabilirsiniz: https://cyrene.com.tr/collections/glikolik-asit

 

Beta Hidroksi Asit (BHA veya Salisilik Asit)

Beta Hidroksi Asit olarak sadece bir tane asit vardır o da Salisilik Asittir. Düşük oranda kullanılması bile son derece etkilidir. Kozmetik ürünlerde maksimum kullanım oranı %2 dir. Özellikle yağlanmaya eğilimli, siyah nokta, geniş gözenek ve sivilce oluşumuna yatkın cilt tipleri için vazgeçilmez bir kurtarıcıdır.

Doğru oranda ve doğru pH ta formüle edildiği zaman tıpkı AHA larda olduğu gibi öncelikle cilt yüzeyindeki ölü hücrelerin eksfolye olmasına yardımcı olur. Fakat BHA dın en etkin özelliği yağda çözünebiliyor olmasıdır, bu özelliği sayesinde gözenek içerisine süzülerek yağ üretim merkezlerine kadar erişebilmektedir. Gözeneklerin tıkanmasına neden olan  dolayısı ile siyah nokta ve sivilce gibi yapıların oluşmasına neden olan atıkları çözerek ciltten uzaklaşmasını sağlamaktadır. Antibakteriyel özellikleri mevcuttur, sivilce oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda hassas ve kolay kızaran ciltlerin sakinleşmesine yardımcı olur. Nazik yapıdadır, özellikle hassas cilt, rosacea, sivilce endişeleri olan kişilerin kullanımına uygundur.

BHA eksfolyanları tüm cilt tipleri kullanabilir. Özellikle sivilce oluşumuna yatkın, geniş gözenek, siyah nokta, kapalı komedon olan cilt tipleri için idealdir. BHA lar ayrıca hassas ve rosacea endişeleri olan cilt tipleri için de uygundur.

BHA çök yönlü bir aktiftir. Bir çok endişenin çözümüne yardımcı olmaktadır. Düzenli bir şekilde günlük olarak kullanılması durumunda gözenek boyutunun küçülmesine, tıkalı gözeneklerin açılmasına, cildin siyah noktalardan arınmasına, cilt tonunun eşitlenmesine, cildin nem kazanmasına, cildin aydınlanmasına yardımcı olur.

BHA (Salisilik Asit) içerikli Cyrène formülleri:

Tüm Salisilikli BHA ürünlerini buradan inceleyebilirsiniz: https://cyrene.com.tr/collections/salisilik

Hyaluronic Asit

Hyaluronik asit diğer adı ile Hyaluron isminde asit kelimesi gemesine rağmen bildiğimiz asitlerden değildir şeker molekülünden meydana gelen bir glycosaminoglycan dır. Cildin yapıtaşında bulunur ve cildin dolgun, nemli ve genç görünmesini sağlamaktadır. Yaş aldıkça ve güneş hasarları arttıkça cildin Hyaluronik asit üretimi azalır dolayısı ile ciltteki Hyaluronik asit miktarı azalmaktadır.

Hyaluronik asit onarıcı ve nem kazandırma özellikleri ile bilinmektedir. Cildin nem oranının arttırılmasına yardımcı olarak cildi sakinleştirir ve cildin su kaybetmesini önler. Kendi ağırlığının 1000 katı kadar su tutma kapasitesine sahiptir. Aynı zamanda iyi bir antioksidandır.

Hassas cilt tipleri de dahil tüm cilt tipleri Hyaluronik asit içerikli ürünler kullanabilir.

Düzenli kullanım ile cilt daha pürüzsüz, neme doygun, daha dolgun yapı kazanır. Aynı zamanda ince kırışıklık, elastikiyet kaybı endişelerine de yardımcı olmaktadır. Göz çevresine de kullanılabilir.

Üç farklı molekül ağırlığına sahip Hyaluron ile formüle edilen saf Hyaluronik Asti serum: Epidermal Matrix Age Defying Hyaluron 3MW

serum ve nemlendirici formüllerimizin çoğunda hyaluron kullanılmaktadır. Tüm ürünleri incelemek için 

https://cyrene.com.tr/collections/hyaluronik-asit

Askorbik Asit (C Vitamini)

Askorbik asit C vitamininin en etkili formudur. C vitamini doğal olarak turunç meyvelerinde bulunur. Diğer birçok vitaminden farklı olarak insan vücudu C vitamini sentezleyemez, ağız yolu ile gıdalardan veya topikal olarak cilde uygulanan serum veya C vitamini içeren ürünler aracılığı ile dışarıdan alınmak zorundadır.

En güçlü antioksidandır. Cildi çevre kirliliği, sigara dumanı ve güneş ışınlarının neden olduğu serbest radikallerin hasarlarından korumaktadır. Bu sebeple mutlaka c vitaminli ürünler kullanmak çok önemlidir. C vitamini konusunda en büyük sorun stabil olmamasıdır, sulu ortamlarda hava ile temasında çok çabuk bozulabilirler. Bu yüzden açık kavanoz kremlerdeki c vitaminleri etkinlikleri sorgulanabilir. Formüllerimizdeki C vitamini özel Airless hava almayan yenilikçi ambalajlada size ulaşmaktadır. 

Askorbik asiti tüm cilt tipleri kullanabilir.

Düzenli kullanım ile cilt daha sağlıklı, pürüzsüz, aydınlık ve daha dolgun görünüm kazanırken cilt tonu eşitlenir. Aynı zamanda yaşlanma belirtileri ve kırışıklıklar üzerinde de etkili bir aktiftir.

C vitamini içeren Cyrène formülleri:

Retinoik asit (Retinol)

Cilt için en değerli anti-aging molekül olan Retinol’ün cilde uygulandıktan sonra dönüştüğü hali Retinoik asittir. Cilt hücrelerinin retinoik asitin komutlarını algılayan özel reseptörleri vardır. Retinoik asit cilt hücreleri ile bu reseptorler sayesinde iletişime geçer. Retinoik asit cilt hücrelerine “hasar alma ve düzgün çalış” komutları vermektedir.

Retinoik asit bir çok cilt endişesinin çözümünü sağlamaktadır. Bunlar yaşlanma belirtileri, elastikiyet kaybı, sivilce, geniş gözenek, cilt lekeleri, ton eşitsizliği, rosacea, hassaslık olarak sayılabilir.

Retinol içeren Cyrène formülleri:

Cilt bakım rutini konusunda yardıma ihtiyaç duyarsanız WhatsApp Destek ile bizimle iletişime geçerek uzmanlarımızdan yardım alabilirsiniz.