Glikolik Asit Nedir?
Yaş aldıkça ve güneş ışınlarına maruz kaldıkça cildimizde bir çok değişiklikler meydana gelmeye başlar. Aynaya baktığımız zaman ilk gördüğümüz cilt yüzeyinde yavaş yavaş kendini göstermeye başlayan ince kırışıklıklardır. Fakat bu gördüklerimiz sadece endişelerin %5 idir, geri kalan %95 cildin alt katmanlarındadır ve henüz görünüre çıkmamıştır. Zaman ile yavaş yavaş kendini belli etmeye başlayacaktır. Bu %95 lik kısmı göremediğimiz için sadece %5 olan ince kırışıklıklara odaklanarak çözüm aramaya başlarız oysa buz dağının atında kalan kısımlar daha ürkütücüdür.
Güneş ışınları, hava kirliliği, sigara dumanı, stres gibi negatif faktörler cildimizin destek dokuları olan kollajen ve elastin dokularında parçalanmalara neden olmaktadır. Bu da cildimizde ince çizgi ve kırışıklıkların yanı sıra göz ile görmediğimiz elastikiyet kaybı, pigment düzensizlikleri, kaba, pütürlü, mat ve solgun cilt, güneş lekeleri, genişlemiş gözeneklerin kendini belli etmesine neden olmaktadır. Cilt yaşlanmasında meydana gelen tüm bu faktörlere odaklanarak bakım yapmak gerekir. Buradaki kilit içerik Alfa Hidroksi Asitlerdir(AHA). En yaygın kullanılan Alfa Hidroksi Asit çeşidi Glikolik Asit'tir.
Glikolik asit şeker kamışından elde edilen ve en küçük molekül yapısına sahip olan Alfa Hidroksi Asittir (AHA). %2 ile %15 arasında değişen oranlarda yüzeysel peeling (eksfolyan) amacı ile günlük veya haftalık cilt bakım rutinlerinde kullanılır. Glikolik Asitin %20 – 70 arasındaki konsantrasyonları ise dermatologların veya cilt bakım kliniklerinin cilt yenileme (kimyasal peeling) işleminde en çok kullandıkları dozlardır.
Glikolik asit içeren ürünlerin günlük olarak düzenli kullanılması durumunda kollajen ve elastin dokuları yeniden yapılandırılır, bu şekilde ince çizgi ve kırışıklıkların çözümüne yardımcı olur. Ayrıca pütürlü, mat solgun görünümü gidererek daha canlı ve aydınlık bir cilt kazandırır. Kollajen sentezini tetiklediği için gözenekler konusunda da etkilidir.
Glikolik asit su tutucu etki göstererek cildi derinlerden nemlendirir. Sıradan nemlendiriciler cildin üst tabakasında film oluşturarak ciltteki mevcut nemin kaybını engellerken (TEWL- trans epidermal water loss) Glikolik asit çok küçük molekül yapısından dolayı cildin alt tabakasına etki eder. Cildin destek dokularını uyarması sonucu hyaluronik asit üretimini tetikler ve cildin alt tabakalarının nemlendirilmesini sağlar. Cildin alt tabakalarında Hyaluronik Asit üretimi tetiklendiği için cilt hem nemliliğini hem de elastik yapısını geri kazanır.
Günlük ve haftalık kullanıldığında Glikolik Asitli eksfolyanlar cildimizin en üst tabakasının (cildimizi saran ölü hücre tabakasını) uzaklaştırılmasına yardımcı olurlar.
İşleyiş mekanizmaları hücreler arasındaki hücrelerin birbirine yapışmasını sağlayan yapışkan maddeyi (harç) çözerek ölü hücrelerin uzaklaştırılmasını sağlamaktır. Bu şekilde cilde daha genç görünüm kazandırır, cilt ışığı daha iyi yansıttığı için daha aydınlık bir görünüm kazanır.
Glikolik asit cildin üst tabakasındaki ölü hücreleri yenileyerek alt tabakalardaki daha genç ve sağlıklı hücre oluşum mekanizmasını tetikler. Böylece yorgun ve yaşlı cilt hücreleri ile genç ve sağlıklı hücreler arasında değişim başlar. Günlük ve düzenli kullanım ile cildin genel yapısı değişir.
Cilt bakım rutininde temizleme, tonik, nemlendirme ve güneşten koruma adımlarına ilave olarak günlük ve düzenli Glikolik Asit içeren eksfolyan ilave edildiği zaman %100'lük bir cilt bakımı elde edilir.
Sorularınız için bizimle WhatsApp Destek üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
- Etiketler: aha cilt bakımı eksfolyan glikolik asit