Retinol nedir, nasıl kullanılmalıdır? Örnek cilt bakım rutinleri
Mini Retinol Rehberi
Kırışıklıklar, ince çizgiler, sıkılık ve elastikiyet kaybı, eşit olmayan cilt tonu, tıkanmış ve genişlemiş gözenekler ve kırmızı veya koyu lekeler… tüm bu cilt problemlerine tek bir aktif ile çözüm arıyorsanız cevap retinoldür.
Yaşınız kaç olursa olsun, cilt tipiniz ne olursa olsun, retinol mutlaka kullanmanız gereken bir içeriktir. Retinol nasıl çalışır? Hangi oran ile başlanmalıdır? Retinol nasıl seçilmelidir? Tüm bu soruların cevabını ve daha fazlasını bu mini rehberde bulabilirsiniz. Herhangi bir retinol ürünü için alışveriş yapmadan önce bilmeniz gereken her şeyi bu kılavuzdadır.
Retinol Nedir?
Retinol, A vitamininin diğer adıdır. A vitamininin birçok türevi vardır, ancak retinol saf formun adıdır. A vitamini cildin yüzeyinde büyüleyici bir etkiye sahiptir. Daha genç bir görünümü geri kazandırmaya yardımcı olur.
Cilt çevresel saldırılardan negatif olarak etkilendiğinde veya yaşlanma belirtileri, eşit olmayan cilt tonu, lekeler, genişlemiş gözenekler baş göstermeye başladığında retinol devreye girer. Bu endişeleri en aza indirmek için cildinizin neye ihtiyacı olduğunu bilir ve cilt hücrelerine eski sağlıklı haline dönmeleri için komutu verir.
Özetle, cilt bakım rutininize retinol dahil ettiğinizde cildinizin görününde birçok şey düzelir.
Retinol Nasıl Çalışır?
Cilt bakım rutinine Retinol dahil edildiğinde birçok cilt sorununu gözle görülür şekilde azaldığı kanıtlanmıştır. Retinol rutindeki diğer bileşenlerle birlikte çalışarak cildin görünümünü normalleştirmeye yardımcı olmaya başlar.
Retinol cilde lekesiz ve daha sıkı bir görünüm kazandırır. Cilt daha sağlıklı görünür. Mat, solgun ve pütürlü görünümü giderir. Retinol cildi yeniler, daha genç, aydınlık, pürüzsüz ve lekesiz bir görünüm kazandırır. Sıkılık ve elastikiyetini geri kazandırır.
Cilt tipinize uygun miktarda retinol içeren bir ürün kullanmaya başladığınızda, retinolün sağladığı belirgin iyileştirmeler göz ile görünür şekilde fark edilmeye başlanır.
Retinolün Epidermis tabakasındaki etkileri
- Su, lipid ve protein dengesinin kurulmasına yardımcı olur, cilt bariyerinin fonksiyonunu düzenler, hassasiyeti onarır.
- deskuamasyon yoluyla yüzeysel eksfolyasyon yapar, yeni hücre üretimini tetikleyerek cilt dokusunu iyileşmesine yardımcı olur.
- Bazal hücre mitozunu uyararak sağlıklı bir keratinosit olgunlaşma döngüsünü yaratır.
- Keratin bileşimini daha jelatinimsi hale gelerek cilde daha yumuşak, pürüzsüz bir yapı kazandırır, daha sıkı ve daha elastik bir cilt elde edilir.
- Cilt tonunu ve cilt rengini eşitlemek ve iyileştirmek için düzensiz olan mevcut pigmentasyonu temizler.
- Tirozinaz enzimini inhibe ederek melanin sentezini baskılar, leke oluşumunu önler.
Retinolün Dermis tabakasındaki etkileri
- Fibroblastları uyararak kollajen ve elastin üretimini arttırır. Cildin sıkılığı ve elastikiyeti artar. İnce çizgi ve kırışıklıkların görünümü azalır.
- Glikozaminoglikanları (GAG'ler) diğer ismi ile Hyaluronik asit miktarını arttırır, cildin doğal hidrasyonunu iyileştirir.
- Anjiyogenezi iyileştirir, hücrelere besinlerin verilmesini ve atık maddelerin uzaklaştırılmasını en üst düzeye çıkarır.
- Kollajenaz ve matriks metalloproteinazları baskılayarak kollajen yıkımını engeller.
Nasıl Kullanılmalıdır?
Retinolün etkinliğini artırmaya yardımcı almak adına diğer ürünlerle desteklemek önemlidir. Gündüzleri geniş spektrumlu bir güneş koruyucu kullanmak her zaman önemlidir. Günlük güneşten korunma konusunda titiz değilseniz, retinol gibi araştırmalarla kanıtlanmış en etkili yaşlanma karşıtı bileşenler bile istediğiniz gibi çalışmayacaktır.
Retinol cilt için süperstar bir yaşlanma karşıtı bileşen olmasına rağmen, özel bir bileşenin mümkün olan en iyi cilt bakımını yapmak için asla yeterli olmadığını hatırlamak da önemlidir.
Retinol ciltte retinizasyona, kızarıklığa, kuruluğa neden olabilir. Bunu minimize etmek için niacinamide veya peptide ler ile desteklenmelidir.
Cyrene formüllerinin tümü çok özel olarak tasarlanmaktadır. Formüllerimiz retinolün yanı sıra antioksidanlar, peptitler ve birçok cilt yenileyici ve onarıcı bileşeni içermesinin nedeni yan etkileri azaltmak ve maksimum etki almaktır.
Retinol ürünleri söz konusu olduğunda, ambalaj önemlidir. Retinol, güçlü ancak hassas bir bileşendir ve uzun süre ışık ve havaya maruz kaldığında kolayca parçalanır. Bu nedenlerle, kavanoz veya şeffaf ambalajda bulunan retinol ürünlerinden kaçınmak gerekir.
Cildinize, yaşınıza ve cilt problemlerinize uygun en iyi Retinol ürünü nasıl bulunmalıdır?
Retinol ürünleri çok farklı türde ve konsantrasyonda olabilir. Böyle olması sizin için tam olarak hangisinin doğru formül olduğunu bilmeyi zorlaştırabilir. Sizi ideal seçime kolayca yönlendirebilecek birkaç ipucu vardır.
İlk adım, cilt tipinizi (normal, kuru, yağlı veya karma) belirlemektir, böylece seçenekleri cildinize en uygun dokulara daraltabilirsiniz. Örneğin, çok yoğun yapılı retinol kremler genelde kuru ciltler için en iyisidir, hafif losyonlar normal ila karma ciltlerle iyi uyum sağlar ve daha sıvı yapılı serumlar tüm cilt tipleri ile uyumludur. Özellikle yağlı ve akne eğilimi olan ciltler serum formundaki retinol ürünlerini tercih etmelidir.
İkinci adımda cilt endişeleriniz sizi cildiniz için ideal olan retinol oranını seçmeye yardımcı olacaktır. Retinol oranını belirlemede cildinizin hassasiyet düzeyi ve retinole toleransı da etkendir.
Yaşlanma belirtilerini belirginleşmeden geciktirmek için önleyici olarak retinol kullanan biri daha düşük bir konsantrasyon kullanabilirken, daha belirgin ve halihazırda mevcut olan inatçı cilt problemlerini hedeflemek isteyenler daha yüksek konsantrasyonları tercih etmelidir.
Özetle cilt tipinize uygun dokulu bir retinol ürünü seçerek başlayın ve seçenekleri, tahrişe neden olmadan cildinize en fazla faydayı sağlayacak bir konsantrasyona kadar daraltın.
Hangi Retinol benim için en iyisidir?
Her şey sizin özel cilt ihtiyaçlarınız için neyin doğru olduğuna bağlı olduğundan, piyasada tek bir "en iyi" retinol formülü yoktur, ancak herhangi bir retinol ürününde aranması gereken ortak özellikler vardır.
- Kokusuz ve tahriş edici olmadığından emin olmak için etiketi kontrol edin.
- Retinolün kararlılığını korumak ve bozunmasını engellemek için retinol ürününüzün koyu renkte veya opak bir ambalajda olduğuna dikkat edin
- %0.01 kadar düşük konsantrasyonların günlük kullanım için etkili olduğu kanıtlanmıştır, ancak kilit nokta tek bir "kahraman" bileşenine güvenmemektir. Retinol, diğer faydalı bileşenlerle, özellikle de C vitamini, E vitamini, niacinamide gibi antioksidanlarla formüle edildiğinde en iyi sonucu verir.
Başlangıç seviyesi Retinol
Retinol kullanmaya yeni başlayanlar, bu bileşeni günlük rutinlerine sokmak isteyenler veya aşırı hassas, allerjik cilde sahip olan herkes için düşük retinol konsantrasyonları (%0.01-%0.05) idealdir. Araştırmalar, bu aralıktaki konsantrasyonların yaşlanma belirtilerini geciktirmede, gözenek boyutunu en aza indirmede ve cildin sağlıklı görünümünü iyileştirmede etkili olduğunu göstermiştir. 20 li yaşlar için de idealdir.
Retinole başlamak için hangi yaş en uygundur?
20 li yaşlar: bu yaşlarda Retinol kullanımı cilt hücrelerinin sağlıklı olarak gelişmesine yardımcı olurken cildin yaşlanma belirtileri ve güneş hasarlarına karşı daha dirençli olmasını sağlar.
30 lu yaşlar: sağlıklı hücre üretimini tetikleyerek epidermis tabakasının güçlenmesine yardımcı olur. Cilt tonunun eşitlenmesine yardımcı olarak pürüzsüz ve daha elastik bir görünüm kazandırır. İnce kırışıklık ve genişlemiş gözeneklerin görünümünü onarmaya yardımcı olur.
40 lı yaşlar: Retinolün hedefi kırışıklıklar, cilt lekeleri ve elastikiyet kaybıdır.
50 li ve üzeri yaşlar: Retinol iyice yerleşmiş ve derinleşmiş olan yaşlanma belirtilerinin onarılmasına yardımcı olur. Cildin elastikiyetini arttırarak daha genç ve pürüzsüz bir görünüme kavuşması için çalışır.
Antiaging bakım rutini
Sabah
1. adım: AHA/BHA Exfoliating Gentle Cleansing Gel
2. adım: C E Ferulic Serum
3. adım: Hyaluronic Acid Intensifier
4. adım: Skin Rescue Moisturiser
5. adım: Invisible Physical Sunscreen
Akşam
1. adım: AHA/BHA Exfoliating Gentle Cleansing Gel
2. adım: bir akşam Glycolic Vitamin C Serum diğer akşam Retical Smart CompleX4 Serum
3. adım: Peptide + Hyaluronic Acid Serum
4. adım: Multivitamin Extra Firming Eye Treatment
5. adım: Skin Rescue Moisturiser
Sivilce, sivilce izleri bakım rutini
Sabah
1. adım: AHA/BHA Exfoliating Gentle Cleansing Gel
2. adım: C E Ferulic Serum
3. adım: Hyaluronic Acid Intensifier
4. adım: Skin Rescue Moisturiser
5. adım: Invisible Physical Sunscreen
Akşam
1. adım: AHA/BHA Exfoliating Gentle Cleansing Gel
2. adım: bir akşam Retinol 0.05 Serum diğer akşam Azelaic Acid Serum
3. adım: Bifida Night Repair Serum veya Hyaluronic Acid Intensifier
4. adım: Multivitamin Extra Firming Eye Treatment
5. adım: Skin Rescue Moisturiser
Sivilce izleri için haftada 1 veya 2 akşam 10 Minute Peel kullanılması önerilir. Durulandıktan sonra ardından Hyaluronic Acid Intensifier veya Bifida Night Repair Serum ile devam edilebilir. En son adımda Skin Rescue Moisturiser ile akşam bakımı sonlandırılmalıdır.
Geniş gözenek bakım rutini
Sabah
1. adım: AHA/BHA Exfoliating Gentle Cleansing Gel
3. adım: C E Ferulic Serum
4. adım: Hyaluronic Acid Intensifier
4. adım: Skin Rescue Moisturiser
5. adım: Invisible Physical Sunscreen
Akşam
1. adım: AHA/BHA Exfoliating Gentle Cleansing Gel
3. adım: bir akşam Niacinamide Serum diğer akşam Retinol 0.1 Serum
4. adım: Hyaluronic Acid Intensifier
4. adım: Multivitamin Extra Firming Eye Treatment
5. adım: Skin Rescue Moisturiser
Haftada 1 veya 2 defa akşamları 10 Minute Peel kullanılması önerilir. Durulandıktan sonra ardından Hyaluronic Acid Intensifier ile devam edilmelidir. En son adımda da nemlendirici ile akşam bakımı sonlandırılmalıdır.