Retinol Nedir? Cilt bakımında retinol kullanımı

Retinol diğer ismi ile A Vitamini çok fonksiyonlu bir anti-agin aktiftir. Cilt için çok değerli bir moleküldür. Retinol hava ile temasında hızlıca retinoik asite dönüşür. Cilt hücrelerinin retinoik asitin komutlarını algılayan özel reseptörleri vardır. Retinoik asit cilt hücreleri ile bu reseptorler sayesinde iletişime geçer. Retinoik asit iletişime geçtiği cilt hücrelerine fonksiyonlarını sağlıklı ve normal olarak (hasarlı ve yaşlı olarak değil) yürütmeleri yönünde komutlar verir. Retinolün en değerli ve etkili anti - aging molekül olmasının nedeni budur. Ürünler formüle edilirken formülasyonlarda A Vitamininin stabil olan Retinol formu kullanılır, hava almayan kapalı ambalajda retinol stabil olarak kalmaktadır, ürün ambalaj dışına çıkınca içerisindeki Retinol hızlıca retinoik asite dönüşmekte ve hücrelere doğru çalışmaları yönünde komutları vermektedir [1, 2, 3].

Retinol, ciltteki Kollajen 1 ve Elastin dokularının miktarlarını arttırır. Kollajen setnezini arttırarak dermal elastin ve lif oluşumunu tetikler. Kollajenin ve elastin liflerinin dermisteki dizilimini organize ederek dermal-epidermal tabakaları güçlendirir [4, 5]. 

Yapılan klinik çalışmalar ile Retinolün en etkili bioaktif molekül olduğu ve sadece 1 ayda güneş hasarları olan ciltte göz ile görülür değişimler gözlemlenebildiği tespit edilmiştir. Retinol kırışıklık ve ince çizgilerin görünümünde azalmaya yardımcı olurken cildin elastikiyet ve sıkılığını (dolgunluğunu) geri kazanılmasını sağlar. Retinolün etkinliği 8 haftalık bir klinik çalışma ile 40-65 yaş arasında 64 kadın üzerinde test edilmiştir. Çalışmada %0.1 oranında Retinol içeren nemlendirici günlük olarak uygulanmış ve klinik değerlendirme dermatologlar tarafından yapılmıştır. Çalışmanın sonuçları Retinolün kırışıklık, ince çizgi, pigmentasyon (cilt lekelenmesi), elastikiyet ve sıkılık kaybı gibi tüm prematüre yaşlanma belirtilerinin giderilmesine yardımcı olduğunu göstermiştir [6, 7]. 

Retinol içerikli ürünlerde ambalaj en önemli unsurlardan bir tanesidir. Retinolün retinoik asite bozunmaması ve aktivitesini yitirmemesi için hava ile temas etmeyen ve güneş ışınları geçirmeyen ambalajlarda muhafaza edilmesi gerekir. 

Retinol içeren formüllerde kullanılan ambalajın yanı sıra Retinol ile birlikte kullanılan diğer içerikler de çok önemlidir. Retinolün tek başına kullanılması hem retinolün stabilitesini korumasında yetersizdir hem de cilt için irite özellikte olabilir.  Retinol içeren formüllerin ciltte iritasyon ve negatif reaksiyon yapmaması için antioksidan ve Hyaluronik Asit, Karite yağı gibi cildi besleyen aktifler açısından zengin olması gerekir. 

 

 

 

 

Kaynaklar:

  1. Baumann L. Skin ageing and its treatment. J Pathol. 2007;211(2):241-51.
  2. Ganceviciene R et al.,  Dermatoendocrinol. 2012 Jul 1;4(3):308-19
  3. Rossetti D, Kielmanowicz M, Vigodman S, Hu Y, Chen N, Nkengne AOT, Fischer D, Seiberg M, Lin C. A novel anti-ageing mechanism for retinol: induction of dermal elastin synthesis and elastin fibre formation. Int J Cosmet Sci. 2011;33(1):62-9.
  4. R. Kafi et al Improvement of naturally aged skinwith vitamin A (Retinol), American medical association, 2007,143: 606-612
  5. D. Rosetti et al, A novel anti-ageing mechanism for retinol: induction of dermal elastin synthesis and elastin fibre formation. International journal of cosmetic science, 2011, 33: 62-69 
  6. S. Tucker-Samaras et al, A stabilized 0.1% retinol facial moisturizer improves the appearance of photodamaged skin in an eight-week, double-blind, vehicle-controlled study. Journal of drugs in dermatology, 2009, 8 (10): 932-936 
  7. Sato K et al., Depigmenting mechanisms of all-trans retinoic acid and retinol on B16 melanoma cells. Biosci Biotechnol Biochem. 2008 Oct;72(10):2589-97