NİACİNAMİDE

Niacinamide Nedir?

    B3 Vitamini olarak da bilinen Niacinamide veya diğer ismi ile Nikotinik Asitin hücreler arası iletişimi sağlayan bir ajandır ve cilt için birden fazla yararı vardır. Hücreler arası iletişim sağlayan ajan rolünü biraz daha aydınlatmak gerekirse: hücresel boyuttaki en önemli sentezlerden bir tanesi Krebs (Sitrik Asit) çevrimidir. Niacinamide Krebs çevrimide Hidrojen transferinde görev alan çok önemli bir koenzimin parçasıdır. Nicotinamide adenine dinucleotide (NAD) ve Nicotinamide adenine dinucleotide phosphate (NADP) en önemli Niacinamide türevleridir.

   Cildin geniş spektrumlu iyi formüle edilmiş bir güneş koruyucu ile korunduğunu var sayarsak (güneşin verebileceği hasarlardan cildin iyi korunduğunu düşünürsek) Niacinamide’in cilt elastikiyetini geliştirdiği bazı çalışmalar ile kanıtlanmıştır. Ayrıca cilt bariyeri fonksifonunu stabilize ettiği ve geliştirdiği de bilinmektedir. En önemli özelliği ve en yaygın kullanım amacı ise cilt tonu eşitsizliklerinde ciltteki ton farklılıkları Alfa Hidroksi Asitler ile giderildiği zaman ton farklılıklarının tekrardan oluşmaması için melanin sentezini baskılayabilmesidir. Bir de bazı çalışmalarda Niacinamide’in yağlanma ve sivilcelenmeye yatkın ciltlerde anti enflamatuar etkisinden dolayı akneye ve rozasea ya eğilimli ciltlerde bu endişeleri giderici etkilerinin gözlendiği vurgulanmıştır.

 Niacinamide’in cildimiz için faydaları:

 Topikal olarak (dıştan) uygulanan Niacinamide’in ciltteki ceramide ve serbest yağ asitleri oranlarını arttırdığı tespit edilmiştir. Protein (keratin) sentezinin arttırılmasını sağlayarak hücreler arası NADP düzeyinin arttırılmasına yardımcı olur.

Bu şekilde ciltteki Trans Epidermal Su Kaybını (TEWL) azaltmaya ve dermisteki mikrosirkülasyonu düzenlemeye yardımcı olur.  Cilt tonu düzensizlikleri (leke tedavisi) gidermedeki başarısı ise son zamanların en popüler kullanım alanıdır. Akne ve akne sonrası meydana gelebilen leke ve kızarıklıkları (enflamasyon sonrası hiperpigmentasyonlar olarak da adlandırılabilir) giderebilmede ki başarısı da kayda değerdir.

Ayrıca yaşlanma ile birlikte meydana gelen cilt kırışıklığı ve çeşitli cilt hasarları endişeleri olan kişiler için cildin yüzeyini pürüzsüzleştirdiği ve fotoyaşlanmayı inhibe ettiği için mükemmel bir anti aging (yaşlanma karşıtı) aktif ajandır.

10% Niacinamide Pore Tightening Serum: %10 oranında Niacinamide içerir. Niacinamide: B3 vitamini Niacin, Nikotinik Asit veya Nikotinamide olarak da bilinmektedir. Sigaradaki nikotin ile bu vitaminin hiç bir ilişkisi veya benzerliği yoktur, sadece isim benzerliği. Vücutta NAD ve NADP enzimlerinin yapısında bulunur ve bunlar niacinin aktif formlarıdır. Niacin eksikliğinde cildin güneş gören kısımlarında lekelenme meydana gelebilmektedir. Cildin melanin sentezini kontrol eden bir vitamindir. Gözenek genişliği, dengesiz cilt tonu, sivilce, kızarıklık, ince kırışıklıklar, elastikiyet kaybı gibi cilt endişelerinde etkili rol oynamaktadır. Aynı zamanda UV ışınlarının, çevre kirliliğinin, etil alkol gibi çeşitli iritanların neden olduğu serbest radikallerin cildimiz ve DNA ya verdiği hasarların azaltılmasında da büyük rol oynayan bir moleküldür.

 

Anahtar kelimeler: Cilt lekesi, leke tedavisi, cilt kuruluğu, kuru cilt, lekeli cilt, sivilce tedavisi,  akne tedavisi, sivilceli cilt, akneli cilt, cilt yağlanması, kırışıklık, Niacinamide, hiperpigmentasyon

 

Kaynaklar: Nicotinic acid/niacinamide and the skin, W Gehring, Journal of Cosmetic Dermatology, Vol 3, Issue 2, P 88-93, April 2004., Postinflammatory Hyperpigmentation Etiologic and Therapeutic Considerations, Valerie D. Callender et al., American Journal of Clinical Dermatology, April 2011, Volume 12, Issue 2, pp 87-99.,  The effects of a daily facial lotion containing vitamins B3 and E and provitamin B5 on the facial skin of Indian women: a randomized, double-blind trial.Jerajani HR et al., Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2010 Jan-Feb;76(1):20-6., Topical nicotinamide modulates cellular energy metabolism and provides broad-spectrum protection against ultraviolet radiation-induced immunosuppression in humans, G. Sivapirabu et al., British Journal of Dermatology, Vol 161, Issue 6, P 1357-1365, December 2009., Topical vitamins, minerals and botanical ingredients as modulators of environmental and chronological skin damage, A. Chiu and A.B. Kimball, British Journal of Dermatology, Vol. 149, Issue 4, P 681-691, October 2003., Niacinamide: A B Vitamin that Improves Aging Facial Skin Appearance, Donald L. Bissett et al., Dermatologic Surgery, Vol 31, Issue S1, P 860-866, July 2005., Effective inhibition of melanosome transfer to keratinocytes by lectins and niacinamide is reversible, Amanda Greatens et al., Experimental Dermatology, Vol 14, Issue 7, P 498-508, July 2005., In Vivo Modulation of Signaling Factors Involved in Cell Survival, Anirban K. Mitra et al., Journal of Radiation Research (2004) 45 (4): 491-495., Downregulation of NF-κB activation in human keratinocytes by melanogenic inhibitors, Kwang Seok Ahn et al., Journal of Dermatological Science  Vol 31, Issue 3, P 193-201, May 2003.