Hassas ve Alerjik Cildin Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Günümüzde Cilt Hassaslığı ve Cilt Alerjileri çok yaygınlaşmış durumdadır. Peki Cilt Hassas lığı ve Alerjik reaksiyonlar gerçekten bir cilt problemi midir? Öncelikle cildin hassaslaşması veya alerjik durumlar gelişmesinin bir cilt hasarı olmadığını ve sebebinin kullanılan ürünlerin içeriklerinden kaynaklandığını bilmemiz gerekir. Bununla birlikte Rosacea, Eczema, Psoriasis  gibi cilt hasarları veya herhangi bir gıdaya karşı gösterilen reaksiyonlar da ciltte iritasyonlara, kabarmalara veya kızaran, pul pul olan ve kaşınan cilde neden olabilmektedir.

Cilt hassaslığı ve alerjik reaksiyonlardan kaçınmak için sorun yaratan içeriğin tespit edilmesi gerekir!

Cilt hassaslığı ve cilt iritasyonlarının önüne geçilebilmesi için öncelikle bunlara sebep olan içerikleri tespit edip bunlardan kaçınmak gerekir. Cilt bakımında kullanılan ürünlerin içerikleri çok dikkatli incelenmelidir. İritasyon, Alerjik Reaksiyon veya Hassaslığa neden olabilecek herhangi bir içerik mevcut olması durumunda bu ürünlerden kaçınılmalıdır.

Bir ürünün ciltte iritasyon veya hassaslık yapıp yapmadığını anlamanın en basit yolu ürünü cildinize uyguladıktan birkaç saat sonra cildinizde kızarma, kaşınma, kabarma oluyorsa bu ürünün içerisinde cildinizde alerjik reaksiyona, iritasyona veya hassaslığa neden olabilecek maddeler var demektir. Cildin bu şekilde hızlıca reaksiyon vermesi bu maddeleri tespit edebilme açısından işleri hızlandırabilmektedir. Bazı durumlarda ise ciltte negatif reaksiyon oluşması hemen ortaya çıkmaz, çok uzun zaman alabilmektedir. Cilt bakımında iritan hammaddeler içeren ürünler kullanılarak ciltte negatif reaksiyon oluşması yavaş yavaş gelişebilir: haftalar, aylar veya yıllar sürebilir.

İşin en zor tarafı negatif reaksiyon oluşturan maddeleri tespit etmektedir. Ciltteki negatif reaksiyonlar tek üründen kaynaklanabilir veya 2-3 ürünün ard arda kullanılması sonucu da ortaya çıkabilir. Cilt bakımında kullanılan tüm ürünler önce tek tek sonra kombinasyonlar halinde uygulanarak cildin verdiği tepkiler gözlemlenmelidir. Bunlar uzun ve sabır isteyen deneme süreçleridir. Bu maddeler tespit edildikten sonra cilt bakımında kullanımlarının durdurulması cildin kendini onarmasını hızlandırabilmektedir.

Hassas ve kolay irite olan bir cilde sahip olan kişilerin kaçınması gerekenler:

  1. Düzgün yüzeye sahip olmayan (ceviz, kayısı çekirdeği, alüminyum oksit kristalleri gibi yüzeyi düzgün olmayan tanecikler içeren ve cildi çizerek enflamasyonlara neden olan) scrub ve peeling uygulamaktan kaçınılmalıdır.
  2. Etil Alkol içeren ürünler kullanmaktan kaçınılmalıdır.
  3. Cilt temizliğinde NAZİK içeriklerden oluşan ürünler tercih edilmelidir. SLES, SLS, Sülfatlar, Sabun gibi ciltte negatif reaksiyonlar oluşturabilen içeriklerden kaçınılmalıdır.
  4. Etil Alkol, Mentol, Lavanta, Gül, Hamamelis gibi iritan içeriklerden oluşan toniklerden kaçınılmalıdır.
  5. Çok soğuk ve çok sıcak sulardan kaçınılmalıdır. Cilt temizliğinde ılık su tercih edilmelidir. Ayrıca cilde buhar veya buz uygulamalarından da kaçınılmalıdır.
  6. Esans, Esansiyel yağlar, Polyvinyl alkol ve iritanlar içeren nemlendirici veya cilt maskelerinden kaçınılmalıdır. Cilt bakımı için esans içermeyen ürünler seçilmelidir.

Cildinizde hassaslık veya alerjik reaksiyon meydana gelmesi durumunda negatif reaksiyon gelişen bölgede iritanlar içeren herhangi bir başka ürün kullanılmamalıdır.

Scrublar, Esanslar, Esansiyel yağlar, AHA lar, Retinol veya Retinoik Asit, Benzoyl Peroxde, C Vitamini, Cilt aydınlatıcı aktifler iritasyonları tetikleyebilirler ve problemin büyümesine neden olabilirler. Sauna, buhar veya soğuk-sıcak su, negatif reaksiyon gelişen bölgeyi ovmak… tüm bunlar negatif reaksiyonu tetikleyen faktörlerdir.

 Cildiniz hassas olmasa bile aşağıdakilerden kaçınmak gerekir:

  1. İritan içeren ürünlerin uzun süreli ve devamlı kullanımı cilt yapısındaki kolajene hasar verir. Cilt pürüzsüzlüğünü, sıkılığını ve sağlıklı görünümünü yitirmeye başlar.
  2. İritasyonlar cildin genç ve sağlıklı görünümünü koruyabilmesi için ihtiyacı olan bileşenlerin üretmesini ve kendini onarmasını engeller.
  3. Özellikle yağlı cilde sahip kişilerin iritan içeren ürünler kullanması gözeneklerdeki sinir uçlarını uyarır bu da daha fazla sebum üretilmesini tetikler. Cilt daha fazla yağ üretir.
  4. İritanlar içeren ürünler kullanıldıkça biz bunu göz ile görsek de görmesek de cildin alt katmalarında yavaş yavaş ve kendini belli etmeden iritasyonlar gelişir. Yıllar sonra genişlemiş gözenekler, eşit olmayan cilt tonu, cilt bariyeri hasarları gibi problemli bir cilt şeklinde kendini göstermeye başlar.
  5. İritan içerikler kullanmak normal ve sağlıklı bir cildin hassas ve her şeye reaksiyon gösteren bir cilt haline gelmesine neden olur.

Cyrene Markası olarak hiç bir ürünümüzde Esans, Esansiyel Yağlar, Petrol Türevleri, Parafin,  Petrol Türevleri, Boyar maddeler, Etil alkol, SLES, SLS, Sülfatlar, Parabenler gibi iritan ve cilt bariyerine hasar veren içerikler kullanmamamızın nedeni yukarıda özetlemeye çalıştık. Tüm formüllerimiz çok özel ve özgündür, cilt bariyerine hasar vermeyen, negatif cilt reaksiyonlarına ve iritasyonlara neden olmayan içerikler özel olarak seçilerek ürünler formüle edilmektedir.

Sorularınız için bizimle WhatsApp Destek üzerinden iletişime geçebilirsiniz.