h-Retinoate Nedir?

Hydroxypinacolone retinoate Nedir? 

Hydroxypinacolone retinoate veya HPR, bir tür retinoid olan bir A vitamini türevidir. Granactive Retinoid ticari ismi ile de anılmaktadır. Hydroxypinacolone retinoate nedir sorusunu yanıtlamaya başlamadan önce biraz retinoidlerin ne olduğunu hatırlayalım. 

Retinoid nedir? 

En güçlü retinoid retinoik asittir ve bu bir A vitamini türevidir ve reçete ile yazılan bir ilaçtır. Cilt bakımında retinoidlerin örnekleri retinyl palmitate, retinol, retinal olarak sıralanabilir. Retinoidlerin ince çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü azaltmak, pigmentasyonu azaltmak ve cilt dokusunu iyileştirmek gibi çeşitli faydaları vardır. 

Retinoik asit nedir?

Retinoik asit, A vitamininin aktif formudur. Cildin gerçekte kullandığı retinoid formudur. Yani cilde herhangi bir A vitamini türevi uygulandığında bu formun etkili olabilmesi için önce retinoik asite dönüşmesi gerekir. Gereken her dönüşüm adımı aktif molekülü zayıflatacaktır; dönüşüm adımları ne kadar az olursa molekül o kadar güçlüdür. Retinil palmitat, Retinol, Retinal, Retinoik Asit şeklinde bir dönüşüm sıralaması mevcuttur. Retinil palmitatın aktif fordaki Retinoik asite ulaşması için minimum üç dönüşüm geçirmesi gerekir. Retinol iki adımda Retinoik Asite dönüşür ve Retinaldehit (Retinal) sadece bir adımda Retinoik asite dönüşür.

Hydroxypinacolone retinoate kısaca HPR nedir?

Hydroxypinacolone retinoate, Retinoik asitin bir ester formudur. Aktif forma ulaşmak için Retinoik asite dönüşmesi gerekmez. HPR bir Retinoik asit esteri olduğu için, Retinoik asitle yakın ilişkisi nedeniyle, diğer retinoidlerin yaptığı gibi aynı dönüşüm adımlarından geçmesine gerek yoktur. Hydroxypinacolone retinoate cilt tarafından biyolojik olarak kullanılabilir formdur. 

HPR’nin diğer Retinoidlerden farkı nedir?

HPR'yi etkinlik açısından diğer retinoidlerle sıralamamız gerekirse, HPR Retinal ile yaklaşık aynı seviyededir (yani Retinolden daha etkili, Retinoik asitten biraz daha az etkilidir). HPR, ester yapısı nedeniyle yağ bazlıdır ve bu nedenle cilt üzerinde Retinoik asitten daha nazik davranır. HPR'nin tahriş potansiyeli düşüktür ve hassas ciltler için uygundur. Retinol ile aynı konsantrasyonda HPR'nin kıyaslandığı çalışmalarda HPR‘nin Retinolden önemli ölçüde daha az cilt tahrişine neden olduğu ve aynı faydaları sağladığı gösterilmiştir. 

Hydroxypinacolone retinoate’ın Granaktif Retinoid'den farkı nedir?

Granaktif Retinoid, Hydroxypinacolone retinoate’ın ticari ismidir. Kozmetiklerdeki ticari isimler, belirli tedarikçilerden gelen içerik karışımlarını tanımlamak için kullanılır. Hydroxypinacolone retinoate ise aktif molekülün INCI ismidir. 

Kompleks şeklinde karışım ve saf aktif bileşenler arasındaki fark nedir?

Kompleks ifadesini tarif etmenin en basit yolu, aktif bileşenin başka bir çözücü veya diğer bileşenlerle karıştırılarak bir karışım oluşturulmasıdır. 1 g tuzu bir bardak suda erittiğimizi düşünelim; burada tuz aktif bileşenimiz, su ise aktif bileşenimizin taşıyıcısı veya çözücüsüdür. Bu bizim karışımımız yada diğer adı ile kompleksimizdir.

Granaktif Retinoid, Hydroxypinacolone retinoate (aktif bileşenimiz) artı solventin (bu durumda Dimethyl Isosorbide) karışımının ticari adıdır. Dimethyl Isosorbide HPR'nin cilteki penetrasyonunu arttırır. Granaktif Retinoid %10 HPR içerir; diğer %90 ise solventinizdir. Yani ürününüz %2 Granaktif Retinoid ise bu, %0.2 oranında HPR aktif maddesini içerdiği anlamına gelir. Bu terminoloji kafa karıştırıcı olabileceğinden bu konuyu açık olarak ifade etmek istedik.

Hydroxypinacolone retinoate içeren ürünler: