Menopoz Döneminde Cilde Neler Olur? Neler Yapılmalıdır?

Menopoz Döneminde Cilde Neler Olur? Neler Yapılmalıdır?

Menopoz döneminde cilde neler olur? Neler yapılmalıdır?

 Yaş aldıkça özellikle 40 yaşından sonra östrojen seviyelerinin düşmesi nedeniyle cildimiz de değişir. Yaşam koşullarımız ve ömür uzadıkça, daha uzun yaşadığımız için ortalama bir kadın, hayatının üçte birini menopoz dönemi dediğimiz ve perimenopo, menopoz ve postmenopoz olarak adlandırılan üç safhadan oluşan bu dönemde geçirmektedir. Tahminen kadının ömrünün 1/3 ü yani hayatının büyük bir dönemi menopoz döneminde geçmektedir.

Menopoz cildi nasıl etkiler? Menopoz döneminde ciltte neler olur? 

40 yaşından itibaren perimenopoz dediğimiz dönem başlamaktadır. Bu dönemde meydana gelen hormonal değişimlerden dolayı, özellikle östrojen ve progesteron hormonlarının azalması sonucu ciltteki kollajen seviyeleri yılda yaklaşık %2,1 oranında düşer. Menopozdan sonraki ilk 5 yılda dermal kollajenin %30'u kaybolmuş durumdadır.

Cilt incelir, yara iyileşmesi gecikir ve cildin bağışıklık fonksiyonu azalır. Cilt hem iyi huylu (zararsız) hem de potansiyel olarak kanserli oluşumlara karşı daha savunmasız hale gelir.

Düşen östrojen seviyelerinin menopozal cilt üzerinde ciddi negatif etkileri vardır. Östrojen cilt fonksiyonları için gereklidir ve cilt fonksiyonlarında çok farklı rolleri vardır:

Östrojenin ciltteki görevleri nelerdir?

  • Glikozaminoglikanların (GAG'ler) veya hyaluronik asit gibi cildin temel yapı taşı olan maddelerin üretimini arttırır.
  • Sebum veya yağ üretimini arttırır.
  • Ciltte su tutulmasını artırır. 
  • Üst deri katmanının veya stratum korneumun bariyer fonksiyonunu iyileştirir.

Azalan östrojen seviyeleri tüm bunları negatif olarak etkilemektedir. Cilt kuruluğu çok yaygınlaşır. Cilt incelir ve kırılgan hale gelir. 

Menopozda nasıl bir cilt bakımı uygulanmalıdır? 

Seramid, peptit ve prebiyotikler ile desteklenmiş daha yoğun yapılı nemlendiriciler tercih edilerek gerektiğinde cilde ekstra nem desteği verilmelidir. Koku ve parfüm içermeyen temizleyiciler ve nemlendiriciler tercih edilmelidir.

Güneşten gelen zararlı UV ışınlarına bağlı olarak kollajen kaybını önlemeye yardımcı olmak için düzenli güneş kremi kullanılmalıdır. 

Yeni cilt hücrelerinin üretimini tetiklemek ve kollajen üretimini arttırmak amacı ile geceleri tropikal olarak Retinal/ Retinol/ Retinoid kullanılmalıdır. 

İyileşmeyen lekeler veya yaralar, yeni veya değişen benler veya başka oluşumlar olup olmadığından emin olunmalı, rutin kontroller aksatılmamalıdır.

Kızarıklık, hassaslık veya cilt kalitesinde değişikliklerden endişelenmeniz durumunda bizden veya dermatoloğunuzdan profesyonel destek alabilirsiniz. 

Menopoz dönemi cilt bakım rutini nasıl olmalıdır?

Sabah

  1. Adım: Enzyme Cleansing Gel 
  2. Adım: C E Ferulic Serum
  3. Adım: CeraPep Barrier Support Moisturiser 
  4. Adım: Invisible Physical Sunscreen

Akşam

  1. Adım: Enzyme Cleansing Gel 
  2. Adım: 20% Niacinamide Treatment
  3. Adım: Diamond Retinal 10 
  4. Adım: Retinollü Göz Bakım Kremi
  5. Adım: CeraPep Barrier Support Moisturiser