VİTAMİNLER

Vitaminlerin Cilt için Önemi

 

Vitaminler, vücudumuzdaki birçok metabolik olayın gerçekleşmesinde rol alan çok önemli biyolojik maddelerdir. Vitaminleri vücudumuz yapamaz bu nedenle vitaminleri dışarıdan almak zorundayız. Vitaminleri vücudumuza besin yolu ile almanın yanı sıra cildimize uyguladığımız ürünler yolu ile aldığımızda cilt fonksiyonlarının devam etmesini sağlamaktayız.

Vitaminler vücudumuzda görev yapan enzimlerin yapısına girerek biyolojik olayların düzenlenmesini sağlamaktadır. Vitaminler olmadan vücudumuzdaki birçok faaliyet başlatılamaz veya devam edemez.

Serumlar, kremler ve losyonlar aracılığı ile vitaminleri haricen cilde uygulamak birçok cilt endişesinin önlenmesine ve cilt bariyerinin onarılmasına yardımcı olmaktadır.

 

Cildimiz için faydalı olan vitaminler:

 

A Vitamini (Retinol): Besinler aracılığı ile alındığında büyüme, cilt sağlığı, görme fonksiyonları, kemik büyümesi, hücre bölünmesi, mikropların neden olduğu enfeksiyonlara karşı vücut direncinin artmasında, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde görev alan vitamin çeşididir. A Vitaminine tıp dilinde Retinol veya Retinoik Asit ismi verilmiştir.

Kozmetik ürünler sayesinde cilde uygulandığında cilt için çok önemli görevleri vardır. Cildin A vitaminini (Retinol) algılayan özel reseptörleri vardır ve bu reseptörler aracılığı ile A vitamini cilde “hasar alma, sağlıklı ol” komutu vermektedir. Retinol (A Vitamini) cildin esnekliğini geliştirir. Nemliliğini arttırarak daha elastik ve yumuşak bir cilt sağlar. Tüm vitaminler gibi serbest radikalleri nötralize eder. A Vitamininin en önemli etkisi ise fotoyaşlanma (güneş ışınları sonucu meydana gelen cilt yaşlanması) belirtilerini yok edebilmesidir. 

 

C Vitamini: C Vitamini diğer ismi ile Askorbik Asittir. Çok eskiden uzun gemi yolculuklarında sebze ve meyve tüketmeyen gemiciler de skorbit adı verilen cilt hastalığı gelişmekteymiş. Cilt için önemli bir vitamindir. Vücuda besinler aracılığı ile alınır. Kozmetik ürünler ile de cilt yüzeyine uygulandığında kolajen liflerinin yapı taşı olan pro kolajen üretiminde hayati rol oynamaktadır. Ciltte melanin üretimini kontrol eder. Kılcal damar duvarlarını güçlendirir. Cildin bağışıklık sistemini güçlendirir. En önemli özelliği çok güçlü antioksidan olmasıdır. Serbest radikalleri nötralize eder. Cilt yüzeyine topikal olarak uygulanan C vitamininin cildi 2-3 gün boyunca serbest radikallerden koruduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. 15 oranında saf ve stabil C vitamini (l-ascorbic acid) içeren 15% Vitamin C Serum düzenli kullanım ile yaşlanma belirtilerinin azaltılmasını sağlayarak daha pürüzsüz, daha aydınlık ve daha genç görünümlü bir cilde kavuşmaya yardımcı olur. %10 oranında saf ve stabil C Vitamini (l-ascorbic acid) ve %8 oranında Glikolik Asit (AHA) içeren Derma-C Brightening & Firming Serum Bir taraftan serbest radikalleri nötralize ederken diğer taraftan cilt yüzeyini eksfolye ederek ölü dokudan arındırır.

 

E Vitamini: Diğer ismi ile Tocopherol olarak bilinmektedir. Yağda eriyen ve çözünen bir vitamin çeşididir. Çok güçlü bir antioksidandır. Zararlı oksijen türlerini (serbest radikalleri) yok eder. Cilt hücrelerini ve hücre zarını korur. Kolajen üretimini kontrol eder. Cilt kuruluğunu giderir. Antienflamatuar özelliktedir. Eksik bilgi ve bu vitaminin yeteri kadar tanınmamasından dolayı halk arasında E Vitamini ile ilgili çok yanlış algılar da mevcuttur, kesinlikle kıllanma veya tüylenme yapmaz! Cyrene Multivitamin Extra Firming Eye Treatment Retinol, C vitamini ve E vitamini ile formüle edilen çok güçlü bir göz çevresi bakımıdır. Cildin kendini yenileme sürecini hızlandırmaya yardımcı olur. Göz çevresinde meydana gelen mor halkaların onarılmasına yardımcı olur. Formülündeki Hyaluronik asit ve cildi besleyen aktifler sayesinde neme doygun ve daha canlı bir cilt sağlar.

 

Pro-Vitamin B5: Tıp dilindeki ismi Panthenol veya Pantenik Asittir. Yaşamsal öneme sahip bazı metabolik olaylarda görev yapar. Panthenol cilt yaralarının iyileşmesini hızlandırır. Hücre yenilenmesini tetikleyerek iyileşme sürecini hızlandırır. Yara izlerini önler ve cilde nem kazandırarak cildi yumuşatır.

 

B3 Vitamini: B3 vitamini Niacin, Niacinamide, Nikotinik Asit veya Nikotinamide olarak da bilinmektedir. Sigaradaki nikotin ile bu vitaminin hiç bir ilişkisi veya benzerliği yoktur, sadece isim benzerliği. Vücutta NAD ve NADP enzimlerinin yapısında bulunur ve bunlar niacinin aktif formlarıdır. Niacin eksikliğinde cildin güneş gören kısımlarında lekelenme meydana gelebilmektedir. Cildin melanin sentezini kontrol eden bir vitamindir. Gözenek genişliği, dengesiz cilt tonu, sivilce, kızarıklık, ince kırışıklıklar, elastikiyet kaybı gibi cilt endişelerinde etkili rol oynamaktadır. Cyrène 10% Niacinamide Pore Tightening Serum içeriği ile genişlemiş gözeneklerin görünümünü ve boyutunu onarmaya yardımcı olan konsantre yapıda bir serumdur. 

 

K Vitamini: Kanın pıhtılaşmasını kontrol eder ve kan dolaşımını düzenleyici rolleri vitamindir. K Vitamini eksikliğinde bacaklarda varis gelişimi artmaktadır. Ayrıca kemik sağlığında da önemli rol oynamaktadır. Cilde topikal olarak uygulandığında özellikle göz altı torbalanmaları, morluk, şişlik gibi göz altı endişelerinin giderilmesine yardımcı olmaktadır. En yoğun olarak Horse Chestnut (At Kestanesi) bitkisinde bulunmaktadır.

 

Topikal olarak cilt yüzeyine uygulanan vitaminlerden bazıları çok hassastır. Retinol ve C Vitamini bu gruba giren vitaminlerdir. Oksijen veya ışığa maruz kaldıklarında hemen bozulup özelliklerini yitirirler. Retinol ve C Vitamini içerikli cilt bakım ürünlerinin ambalajlarının açık kavanoz veya damlalık şeklinde hava ve ışık ile temas eden ambalajlar olmaması gerekir. Retinol ve C Vitamini özelliklerini yitirmemesi ve cilde uygulandığında cildin bu vitaminlerden maksimum faydalanabilmesi için ambalajların hava ve ışık geçirmeyen özellikte olması gerekmektedir.

 

Pro-Vitamin B5, E Vitamini, K Vitamini ve Niacinamide stabil vitaminlerdir ve oksijen/ ışık temasında hemen bozulmazlar.