Siyah Nokta

Siyah Noktalardan Nasıl Kurtulabiliriz ?

Siyah noktalar cildin kirliymiş gibi görünmesine neden olmalarına rağmen kir değildirler. Hormonal değişimlerden dolayı çok fazla ve dengesiz sebum üretimi sonucu gözenekler deformasyona uğrayarak genişler, cilt yüzeyindeki ölü cilt hücreleri gözeneklerde birikmeye başlar. Ölü cilt hücreleri genişlemiş olan gözenekleri tıkadığı için ise sebumun yüzeyine çıkış yolu bloke olur ve ölü hücreler gözeneğin içerisinde birikmeye başlar. Bu ölü cilt hücreleri ve sebum karışımından oluşan birikinti cilt yüzeyine doğru yaklaştıkça oksidlenmeye başlayarak siyah nokta dediğimiz yapıları meydana getirir. Ne yazık ki sadece cildi yıkayarak ve tanecikli peeling yaparak siyah noktalardan arındırmak mümkün değildir. Cildi siyah noktalardan arındırmak için nazik temizleme, tonikleme, eksfolyasyon, peeling ve maskeden oluşan düzenli ve komple bir bakım rutini uygulamak gerekir.

Sadece temizleme ve tanecikli peeling ile cilt yüzeyine peeling yapmak cilt yüzeyindeki ölü hücrelerin bir kısmını uzaklaştıracağı için siyah noktaların da azaldığı düşünülebilir fakat bu şekilde sebum üretim merkezlerine erişilemediği için bir süre sonra aynı döngü tekrarlanmaya başlayarak siyah noktalar tekrar oluşmaya başlar. Kökten çözülmedikçe de tekrar tekrar oluşmaya devam ederler.

Siyah noktalardan arınmak için kilit içerik Salisilik Asittir. Salisilik Asit bir BHA (Beta Hidroksi Asit) dır. Lipofilik (yağda çözünen) yapıda olmasından dolayı BHAlar foliküllerdeki sebaceous materyaline penetre ederek gözenekleri de eksfolye etme özelliğine sahiptir. Derinlerdeki cilt hücrelerine ve sebum üretim merkezlerine erişebildiği için akne tedavisinde etkinlik gösterebilmektedir. Moleküler ağırlığı neticesinde gözeneğin derinliğine doğru hareket eder, gözeneği tıkayan ölü cilt hücrelerinin, inatçı cilt yapılarının ve kıl parçacıklarının oluşturduğu birikintiyi eritir. Bu da cilt yağlarının serbest kalmasını ve yüzeye süzülebilmesine izin verir. Salisilik Asit aynı zamanda çok iyi bir anti enflamatuar olduğu için iltihap önleyici özellikleri de vardır.

Siyah noktalardan arınmak için Salisilik Asit ve antioksidan içerikli ürünleri tercih etmek gerekir. Günlük cilt bakım rutinine nazik temizleyici, tonik ve BHA eksfolyan dahil edilmelidir. Ürünlerin tümünün içerisinde Salisilik Asit bulunması etkinliklerini arttıracaktır.

Salicylic Gentle Cleansing Gel 'in diğer temizleme jellerinden en büyük farkı %1 oranında Salisilik asit içermesidir. Bu özelliği sayesinde sebum üretim merkezlerine ulaşarak bu noktaları eksfolye eder. Cildi kirliliklerden derinlemesine arındırırken aynı zamanda cilt salisilik asitin de faydalarından yararlanmış olur. 

Cyréne Skin Renewing 2% BHA Serum içeriğindeki Salisilik Asit sayesinde düzenli ve günlük kullanım ile cilt yüzeyini ve gözeneklerin içini eksfolye ederek gözeneklerin sıkılaştırılmasına ve siyah noktalardan kurtulmaya yardımcı olur. 

Gündüzleri geniş spektrumlu güneş koruyucu geceleri ise anti oksidan içerikli serum ve gece nemlendiricisi ihmal edilmemelidir.

Haftalık bakım rutinine ise yine salisilik asit içerikli Scrub ile cildin yüzeyi mekanik olarak ölü dokudan arındırılmalı ardından ise kil maskeler ile gözenekler sıkılaştırılmalıdır.