Etil Alkolün Cilde Zararları Nelerdir?

Alkol (Etanol, Denatüre Etil Alkol (SD Alcohol), Isopropil Alkol, Methanol) nemlendirici, temizleyici veya toniklerin içerisinde sıkça ve içerikler kısmının ilk sıralarında rastladığımız bir içeriktir. İnternet ortamında bu içerikle ilgili çok fazla bilgi kirliliği olduğu için doğru bilgiye erişmek neredeyse imkansızdır. Büyük ve güvenilir firmaların bile ürünlerinin içeriğine bakınca bu içerikleri gördüğümüz zaman herhalde güvenlidir diye düşünürüz ama gerçekler hiç de öyle değildir. Hangi cilt bakım ürünün olursa olsun, Alkol oranı yüksek ise veya alkol içerikler listesinde ilk sıralarda yer alıyorsa bu cildiniz için büyük bir problemdir. 


Alkol cilt için iyi midir?
İlk bakışta birçok cilt bakım markasının içeriğinde bulunması alkolün cilt için faydalı olabileceğini düşünmemizi sağlar. Alkol kullanılarak formüle edilen ürünler alkolün özelliklerinden dolayı çok hafif yapılı olurlar, hoş ve rahat sürümleri vardır ve ciltte bıraktıkları hissiyat ferahlatıcı olduğu için bu ürünleri kullananların hoşuna gider. Markaların ürün formüllerinde alkol kullanmayı tercih etmesinin altında bu nedenler yatar. Fakat asıl tehlike gözardı edilmektedir: Etil alkol cildimizin sağlıklı kalmasını sağlayan maddeye (sebum) hasar vererek cildimizin bariyerini zedeler.

Etil alkol çok hızlı buharlaşıp uçtuğu için alkol içeren bir ürünü cildimize uygular uygulamaz hemen uzaklaştığını düşünebiliriz ama gerçek hiç de öyle değil. Araştırmalar alkolün cildimizle temas eder etmez hasar vermeye başladığını ve alkol uçtuktan sonra bile hasar verici zincirleme reaksiyonların devam ettiğini göstermektedir. Etil alkolün temas ettiği yerler artık kendini hasarlardan koruyamaz. Journal of Hospital Infection dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre alkol bazlı ürünler ile düzenli olarak yapılan cilt temizliği işlemi zamanla işkenceye dönüşmektedir. Alkol cilt bariyerini aşındırdığı için cilt su ve temizlik ürünlerini cilt katmanlarına nüfuz etmesini engelleyemez hale gelir.


Alkolün yağlı cilt ve akne ile bir bağlantısı var mıdır diye soracak olursak Etil alkolün yağlı veya akneye eğilimli cilt için iki tane faydası olabilir. İlki cilt yüzeyinde akneye neden olan bakterileri öldürebilmesi dolayısı ile akneleri kurutmasıdır ikinci nedeni ise alkolün yağ çözücü özelliğinden dolayı ciltteki yağı anında söküp atmasıdır. İlk gözlem olarak harika bir çözümdür fakat araştırmalar alkol bazlı akne karşıtı ürünlerin ciltteki irritasyon ve kuruluğu arttırdığını göstermiştir. Akne ile savaşan kişilerin bu durumda işleri daha da zorlaşır. Aynı araştırmalar akne tedavisi için nazik alternatifler sunan ürünlerin cilt için daha iyi olduklarını göstermiştir. İlk adım olarak etil alkol içeren bir ürün kullanıldığında cildin yüzeyinde bulunan yağ giderilir fakat sonrasında etil alkol gözeneklerdeki yağ üretimini arttırabilir. Zaten yağ problemi olan bir cilt daha da yağlı olur. Bir de alkol bazlı akne karşıtı ürünlerdeki asıl felaket bu ürünlerin ciltte oluşturdukları hasardan dolayı akne bakterisinin direnç kazanarak çoğalmasıdır, bu durum enflamasyonları daha da kötü yapmaktadır. 

Serbest radikal üreticisi olduğu için etil alkolü cilt hücrelerine verebileceği zararları da incelemek gerekir. Laboratuvar şartlarında yapılan bir deneyde %3 oranında etil alkolün hücre ölümlerini %26 oranında arttırdığı tespit edilmiştir. Araştırmada ayrıca etil alkolün hücrelerdeki serbest radikallerle savaşan ve enflamasyonu azaltan maddeye de zarar verdiği tespit edilmiştir. 
Serbest radikallerin cilt hücrelerine verdiği zararlar ile aynı sonuçlar elde edilmiştir. Uzun süreli maruziyet ise hücrelerin kendi kendilerini yok etmelerine sebep olmaktadır. Bu sadece %3 etil alkol ile elde edilen sonuçtur, cilt bakım ürünlerinde çok daha fazla oranlarda (%10-50) kullanıldığı düşünülürse sonuçların ne kadar korkunç olduğu tahmin edilebilir.

Eskiden etil alkol yaraları temizlemek için kullanılırdı, fakat günümüzde bir çok sağlıkçı artık yaraları dezenfekte etmek için alkol kullanmamaktadır. Etil alkol zararlı olmakla birlikte yaraları sterilize etmede yetersiz bir maddedir de aynı zamanda. Açık yaralara etil alkol uygulamak son derece zararlıdır, tıp uzmanları genelde açık yaralara steril su veya iyot çözeltisi ile muamele etmektedirler.

Cildimiz için iyi olan Alkol Çeşitleri!!!
Cildimize zararlı olmayan ve yağ alkolleri olarak bilinen bir sınıf vardır, bunları etil alkol ile karıştırmamak gerekir. Bu maddeler köklerinde alkol kelimesi olduğu için sıkça zararlı olan etil alkol ile karıştırılmaktadırlar. İyi olarak sınıflandıracağımız alkol grubunda yer alan içerikler şöyledir: cetyl alcohol, stearyl alcohol, behenyl alcohol. Yağ alkolleri krem ve losyon tarzı ürünlerde emolyen ve kıvamlaştırıcı olarak görev almaktadırlar, koyu ve beyaz krem yapısını elde etmemizi sağlayan maddelerdir. Yağ alkolleri irritan değildir hatta kuru ciltler için faydalıdırlar.

Cyrene Markası olarak ürünlerimizde Etil alkol, izopropil alkol, metil alkol gibi cildimize zararlı maddeleri kullanmamamızın sebeplerini ve bu maddelerin cildimizde neden oldukları problemleri kısaca sizlere de açıklamaya çalıştık. Özetle Alkol cilt bariyerimize zarar verir ve serbest radikal kaynağıdır. Yağlı cildi daha da kötü yapar, kızarıklıklara cildin hassaslaşmasına ve iritasyona neden olur. Cildin erken yaşlanmasına neden olur.

Sorularınız için WhatsApp Destek ile bizimle iletişime geçerek uzmanlarımızdan yardım alabilirsiniz.


Kaynaklar: Defeng Wu et al., Alcohol, Oxidative Stress, and Free Radical Damage, October 2004; Sungjong Kwak et al, Ethanol perturbs lipid organization in models of stratum corneum membranes: An investigation combining differential scanning calorimetry, infrared and H NMR spectroscopy, Biochimica et Biophysica Acta 1818 (2012) 1410–1419; Ruža Pandel et al, Skin Photoaging and the Role of Antioxidants in Its Prevention, ISRN Dermatol. 2013; E. Kownatzki, Hand hygiene and skin health, Journal of Hospital Infection, Dec 2003, Vol 55, Iss 4, p. 239–245.; Chang Y. Cho et al, DRESSING THE PART, Dermatologic Clinics, Vol 16, Iss 1, Jan 1998, p. 25–47., Manuela G Neuman et al, Ethanol signals for apoptosis in cultured skin cells, Alcohol, Vol 26, Iss 3, Apr 2002, p. 179–190., Manuela G. Neuman et al, Hyaluronic acid signals for repair in ethanol-induced apoptosis in skin cells in vitro, Clinical Biochemistry, Vol 43, Iss 10–11, July 2010, p. 822–826., Ronald R Warner et al, Hydration Disrupts Human Stratum Corneum Ultrastructure, J Invest Dermatol 120: 275-284.