İzotretinoin (Roaccutane) ile ilgili 10 soru 10 Cevap

Roaccutane Nedir? Roaccutane, İzotretinoin, Accutane, Aknetrent, Acnegen ve Zoretanin hepsi de ağız yolu ile alınan akne ilacıdır. A Vitamini türevi olup, retinoidler grubuna ait bir ilaçtır. İçerdiği retinoid türevi Retinoik asittir.

1-Roaccutane/izotretinoin hangi hastalıklarda kullanılır?

Akne tedavileri, şiddetli akne tedavilerinde kullanılır. Orta ve şiddetli aknedeyse daha önce kullanılan krem ve antibiyotiklerden cevap alınmadıysa oral izotretinoin kullanılmaktadır.

2-Roaccutane/izotretinoin tedavisinin yan etkileri nelerdir, karaciğere ve iç organlara zararı verir mi?

Oral yolla kullanılan bütün ilaçların bazı yan etkileri olabilir. Oral izotretinoin tedavileri çok uzun yıllardır akne tedavisinde kullanılan ve dermatolojide en çok reçete edilen ilaçtır. İzotretinoin tedavisinde görülen yan etkiler genellikle yüksek dozlu tedavilerde görülmektedir. En sık görülen yan etki cilt, dudak ve burun kuruluğudur.

3-Roaccutane/izotretinoin kaç ay kullanılır?

Kümülatif doz, yani kiloya göre toplamda kullanılması gereken doz, ilacı ne kadar süre ve ne kadar dozda kullanacağınızı göstermektedir. Dermatologlar ilaç dozunuzu ve süresini ayarlarken bu hesaplanmadan yararlanırlar. Kullanım süresi kişiden kişiye çok değişkenlik gösterir. Genel kullanım 4-6 ay arası olarak ifade edilebilir.

4-Roaccutane/izotretinoin depresyon yapar mı?

Bu konuyla ilgili yapılan çok fazla klinik araştırma olsa da dermatologların vardığı ortak kanı eğer hasta depresyon veya intihara meyilli ise o hastaya ilaç verilmemesidir. Bunun dışında yapılan diğer klinik çalışmalarda oral izotretinoin tedavisinin psikiyatrik hastalıkları arttırmadığı yönündedir.

5-Roaccutane/izotretinoin hangi ilaçlarla kullanılmamalıdır? 

İzotretinoin kullanıyorsanız ve yeni bir ilaç kullanmanız gerekiyorsa bu gibi durumlarda dermatoloğunuz size gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır. Genelde içinde A vitamini bulunan vitamin/gıda takviyelerinin İzotretinoin le tüketilmesi tavsiye edilmemektedir. İzotretinoin ilacı yüksek dozda sentetik A vitamini türevidir. Yüksek doz A vitamini içerdiği için, A vitaminli takviyelerle kullanımı önerilmemektedir.

6-Roaccutane/izotretinoin kullanılırken ağda ve lazer yapılır mı?

İzotretinoin kullanırken ağda yapılması önerilmez. Yapılan son güncel çalışmalar lazer epilasyon yaptırılabileceğini göstermektedir

7-Roaccutane/izotretinoin kaç ayda etki eder ?

Yoğun komedonal akne varsa ilk aylarda cilt kusma/purging yapabilir. İzotretinoin ciltte keratizasyonu arttırdığı için cilt altındaki mikro komedonları hızlı bir şekilde cilt yüzeyine çıkarabilir. Kusma döneminin daha hassas atlatılması için daha düşük dozlu fakat daha uzun soluklu tedavileri uygulanabilir. İlaç kullanımına başlandıktan 4-5 ay sonra hiç kusma/purging görülmez. Kullanmaya başladıktan 2-3 ay sonra komedonların ve yağlanmanın azalmaya başlar.

8-Roaccutane/izotretinoin kaç yaşında kulanılabilir?

Akne şiddetine bağlı olarak değişebilir. Zayıf ve orta akneli hastalarda daha geç yaşlarda İzotretinoin tedavisine başlanırken, şiddetli akneye sahip hastalarda erkeklerde 13-14, kızlarda adet gördükten sonra 12-13 yaşlarda başlanmaktadır.

9- Roaccutane/izotretinoin kullanırken hangi güneş kremini ve hangi nemlendiriciyi kullanmalıyız?

Roaccutane/izotretinoin kullanırken ciltteki yağ salgılama ve nem derecesi ilaç dozuna göre değişiklik gösterebilir. İzotretinoin tedavisinde cildiniz çok kuruduğu için cilt bariyerini onarıcı özellikte olan seramik içerikli CeraPep Barrier Support Moisturiser kullanılmalıdır. Güneş koruyucu olarak ise koku, parfüm, esans ve etil alkol içermeyen, %100 mineral filtreler ile formüle edilen Invisible Physical Sunscreen kullanılmalıdır.

10- Roaccutane/izotretinoin kullanmak istemeyenlere alternatif hangi kozmetik ürünler önerilir?

Roaccutane/izotretinoin bir A Vitamini türevidir. Reçeteli ilaç olarak satılır. İlacın yan etkilerinden dolayı kullanımını tercih etmeyenler Retinal içerikli olan ve ilaca en yakın alternatif olan Diamond Retinal 5 ve Diamond Retinal 10 tercih edebilir. Retinal Retinoik asit aktivitesine sahip olan en güçlü kozmetik biyoaktiftir.