Phenoxyethanol Nedir?

Ersin Koseoglu

Phenoxyethanol
Kozmetik alanında yaygın olarak kullanılan bir aromatik eterdir. 1950 li yıllardan beri yaygın olarak kullanılır. Ayrıca parfümlerde ve sabunlarda fiksatör (çözücü ve kokunun kalıcılığını arttırmak) olarak kullanılmaktadır [1, 2]. 
Parabenlere çok iyi bir alternatiftir ve DMDM Hydantoin gibi formaldehit salınımı yapmaz bu nedenle ürünlerin mikrobiyolojik satbilitelerini korumaktaki en güvenli koruyuculardan bir tanesidir. Tüm kozmetik ürünler için ve Dünya çapında onaylanan bir koruyucudur. Yönetmelik gereği maksimum kullanım oranı %1 dir. Çalışmalar ve günümüze kadar elde edilen tüm veriler phenoxyethanolün oral (ağız) ve dermal (cilt) yol ile alınması durumunda toksik olmadığını göstermiştir [3].


Kozmetik ürünlerde kullanılan phenoxyethanol sentetik olabilmektedir fakat yeşil çayda doğal olarak bulur. Yeşil çaydan elde edilen doğal formu doğal kozmetik ürünlerde yaygın olarak kullanılır [3].


Phenoxyethanolün güvenirliği CIR (Cosmetic Ingredient Review) Expert Panel tarafından birçok defa değerlendirilmiştir. Bu panel phenoxyethanol ile ilgili tüm akademik yayınları, bilimsel kaynakları, tıbbi vakaları ve ayrıca bilimsel kaynaklara dayandırılmayan çalışmaları ve verileri inceleyerek phenoxyethanolün kozmetik koruyucusu olarak güvenilir bir içerik olduğu sonucuna varmıştır [4].


European Economic Community (EEC) Cosmetics Directive tarafından onaylanan kozmetik koruyucular listesindedir [5].


Dermal uygulamalar ile yapılan çalışmalarda phenoxyethanolün teratojenik (embriyoda hasarlara neden olan), embriyotoksik ve fetotoksik olmadığı ortaya çıkmıştır. Ames testleri ile mutajenik özelliklerinin olmadığı tespit edilmiştir. Klinik çalışmalar ile primer iritan olmadığı ve hassaslık yaratmadığı kanıtlanmıştır. Yine klinik çalışmalar sonucu fototoksik olmadığı ortaya çıkmıştır [6].

Kaynaklar:

 



HAWLEY, C.C. (1971). The Condensed Chemical Dictionary, 8th ed. New York: Van Nostrand Reinhold Co. p. 366. 
WINDHOLZ, M. (1983). The Merck Index, 10th ed. Rahway, NJ: Merck and Co., Inc., p. 7130. 
Krowka J, et all, Phenoxyethanol as a Safe and Important Preservative in Personal Care. Cosm & Toil. April 22, 2014;129(5):24-27.
http://www.cir-safety.org 
EUROPEAN ECONOMIC COMMUNITY (EEC). (1986). The EEC Cosmetics Directive: Updated Version-Incorporating all amendments until 15th June 1986. Annex IV, Part 1, List of preservatives allowed. J. Dupuis (COLIPA Scientific Officer)
Final Report on the Safety Assessment of Phenoxyethanol