Sağa kaydır

BHA Nedir ?

9 ay önce Yorum yok

Beta Hidroksi Asitler - BHA lar
Salisilik Asit BHA ailesinin tek üyesidir. Willow bark (söğüt kabuğu), wintergreen (keklik üzümü), sweet birch (tatlı huş) bitkilerinden elde edilir. Aromatik karboksilik asit kökünün beta pozisyonuna hidroksil grubu bağlı olduğu için beta hidroksiasit olarak adlandırılmaktadır [1].
Salisilik Asit kozmetik formülasyonlarında kullanılan BHA dır. Evde kullanılmak üzere formüle edilen ürünlerdeki BHA (Salisilik Asit) oranları %0.5-2 aralığında değişmektedir. Yönetmelikler gereği kozmetik ürünlerinde kullanılabilen maksimum Salislik Asit (BHA) oranı %2 dir.
Klinik ve cilt bakım merkezlerinde ise leke açma amacı ile kimyasal peeling olarak yapılan uygulamalarda BHA oranları %20-30 veya %50 aralığındadır. Kliniklerde deramtologlar tarafından uygulanan %20-50 aralığındaki yüksek oranlı BHA ların fonksiyonu AHA lar ile benzerdir. Bu oranlardaki BHA ların görevi leke tedavisidir. BHA ları AHA lardan ayıran en önemli özellikleri anti-enflamatuar özellikleridir.
BHA ların anti-enflamatuar etkilerinden dolayı Salisilik asit içerikli ürünler ciltte dengesiz yağlanma, akne ve Rozasea endişeleri olan kişiler için idealdir. Komedon ve iltihaplı kırmızı sivilce yapılarının daha hızlı giderilmesine yardımcı olmak için BHA lar tek başına veya akne tedavisinde kullanılan diğer ilaçlar ile kombine edilerek de kullanılabilir.
BHA lar lipofiliktir, yani yağda çözünen aktiflerdir. Bu özellikleri sayesinde BHA lar kıl kökündeki sebum üretim merkezlerine erişerek gözeneklerin içini eksfolye ederler. Bu özelliklerinden dolayı BHA ların komedolitik (sivilce önleme) etkileri vardır [2, 3].
BHA ların komedolitik (sivilce önleme) özellikleri Klingman tarafından incelenmiştir. Çalışmada %2 oranında Salisilik Asit ve %8 oranında Glikolik asit içeren eksfolyanlar ile mikrokomedonlara muamele edilmiştir. Çalışmadan çıkan sonuçlara göre BHA (Salisilik asit) uygulanan mikrokomedonlarda azalma gözlenmiştir [4]. Sonuç olarak Glikolik asite kıyasla yağda çözünen yapısı ve güçlü komedolitik (sivilce önleme) etkisinden dolayı Salisilk Asit komedonlar üzerinde etkilidir. Ayrıca eksfolyan etkilerinden dolayı Salisilk asitin kollajen üretiminin tetiklenmesine de yardımcı olduğu bir çok bilim insanı tarafından kabul edilmektedir.

BHA %1 BHA %2


Kaynaklar:
1-) L.Baumann, Cosmetic Dermatology: Principles and Practice, Second Edition, 2008, p 150.
2-)Ahn HH, Kim IH. Whitening effect of salicylic acid peels in Asian patients. Dermatol Surg. 2006;32:372.
3-)Davies M, Marks R. Studies on the effect of salicylic acid on normal skin. Br J Dermatol. 1976;95:187
4-)Kligman A. A comparative evaluation of a novel low-strength salicylic acid cream and glycolic acid. Products on human skin. Cosmet Dermatol. 1997; 10(suppl):11S.



q: